AFP
NOS Nieuws

Opnieuw ruzie EU en Hongarije om lhbti-rechten en persvrijheid

De Europese Commissie daagt Hongarije opnieuw voor de rechter. Brussel wil dat het Hof van Justitie van de EU een Hongaarse wet verbiedt die de rechten van lhbti'ers inperkt. Ook wil de commissie dat een onafhankelijke radiozender weer een zendvergunning krijgt.

"De Europese Commissie heeft vandaag besloten Hongarije voor het Hof van Justitie van de EU te dagen wegens een wet die mensen discrimineert op grond van hun seksuele geaardheid en genderidentiteit", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Premier Orbán voerde vorig jaar een wet in die het gebruik van schoolmateriaal verbiedt dat wordt gezien als homo-propaganda. Brussel uitte eerder al zware kritiek op die wet. Orbán zegt dat hij met de wet de familiewaarden wil beschermen.

Uitzendvergunning ingetrokken

De Europese Commissie wil verder dat de rechter zich buigt over de uitzendlicentie van Klubradio, een zender die het overheidsbeleid bekritiseert. Ruim een jaar geleden werd de radiozender uit de lucht gehaald en sindsdien zijn de uitzendingen alleen nog online te volgen. Een regeringswoordvoerder zei destijds dat er geen probleem was met de mediavrijheid in Hongarije en dat het niet waar was dat de regering het station uit de lucht heeft gehaald.

"We zullen elke aanval op onafhankelijke media bestrijden met alle middelen die we hebben", zegt Eurocommissaris Jourová voor Waarden en Transparantie.

Brussel en Hongarije botsen geregeld over het beleid van de nationalistische premier Orbán. De Europese Commissie heeft miljarden aan subsidies voor Hongarije bevroren en wil dat de Hongaarse regering zich eerst houdt aan Europese afspraken over persvrijheid, acceptatie van minderheden en onafhankelijke rechtspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl