AT5
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Boeren protesteren op de Dam en op andere plekken in het land

Boeren hebben vanavond op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd. Er waren zo'n 30 mannen en vrouwen, met vijftien trekkers, en er werd niets geblokkeerd. Ze maakten een groepsfoto voor het paleis en dronken een biertje, meldt NH Nieuws.

Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als "de oorlog is begonnen, en wij winnen". De politie was met een paar wagens aanwezig, maar greep niet in.

Op verschillende plekken Brabant werden vanavond hooibalen en autobanden in brand gestoken. Langs de A58 bij Moergestel stond rond 20.00 uur een berg autobanden in brand, meldt Omroep Brabant. In Helvoirt hadden zich zo'n 25 tot 30 boeren verzameld. Tractoren stonden langs de weg en waren uitgerust met spandoeken en vlaggen. Er was politie aanwezig. Volgens de regionale omroep verliep de demonstratie rustig.

SQ Vision
In Brabant gingen autobanden in brand

Ook langs de A1 bij Holten en de N18 bij Haaksbergen werden verschillende hooibalen in brand gestoken, meldt RTV Oost. En in Friesland was het raak langs de A6 en de N359, zegt Omrop Fryslan.

Langs de A12 richting Zoetermeer werden meerdere hooibalen in brand gestoken. Rijkswaterstaat waarschuwde weggebruikers op de A12 voor belemmerend zicht vanwege de rook. Volgens Omroep West hadden de aanwezige boeren een spandoek aan het viaduct bevestigd waarop 'Jouke moet vrij' stond. Ze verwezen daarmee naar de 16-jarige jongen die dinsdagavond in Heerenveen bij een protest op de A32 werd aangehouden. De politie loste schoten richting de jongen. De jongen is al vrijgelaten.

Provinciehuis

In Arnhem hadden zich tientallen boeren met hun trekkers verzameld bij het provinciehuis, zegt Omroep Gelderland. In het provinciehuis werd vanavond gepraat over het stikstofbeleid. De boeren waren eerder op de avond bij de gemeente Zevenaar om een petitie aan te bieden.

Persbureau Heitink
Tientallen boeren bij het provinciehuis in Arnhem

Op het Mediapark in Hilversum protesteerden enkele tientallen boeren met trekkers, onder meer voor het gebouw van de NOS.

Distributiecentrum

Boeren demonstreerden opnieuw bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk, meldt Omroep Gelderland. Tientallen trekkers blokkeerden het distributiecentrum. Eerder deze week vonden ook al boerenacties plaats bij het distributiecentrum. De Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema kondigde daarom maandagavond een noodverordening af "om de boerenprotesten in te dammen".

Meer dan honderd boeren waren vanavond aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering in het Zeeuwse Veere. Veel van hen hadden hun kinderen meegenomen, die op speelgoedtractoren in de zaal zaten. Aan het begin van de vergadering maakten de boeren gebruik van de mogelijkheid om de raad toe te spreken, schrijft Omroep Zeeland.

Omroep Zeeland
Veel boeren (en hun kinderen) in de raadszaal in Veere

Advertentie via Ster.nl