De politie deelde vooral boetes uit aan mensen die met hun trekker over de snelweg reden
NOS NieuwsAangepast

200 boetes en meerdere arrestaties bij boerenprotestacties

Bij de boerenprotestacties van gisteren heeft de politie ongeveer 200 boetes uitgedeeld, vooral aan mensen die op de snelweg reden met trekkers. Dat heeft politiechef Willem Woelders gezegd in het tv-programma Op1. De actiedag leidde volgens hem niet tot grote problemen op de wegen. Blokkades op snelwegen waren vaak snel weer voorbij.

In Nijkerk geldt een noodverordening, maar de blokkade van het distributiecentrum voor de Boni-supermarkten is nog altijd aan de gang. Verslaggever Roel Pauw is daar. "De Boni is aan alle kanten geblokkeerd. Er staat een lange rij trekkers, boeren ontbijten en lummelen wat rond. En de chauffeurs van de Boni ook, want die kunnen geen kant op", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De protesten tegen het stikstofbeleid waren vooral bij distributiecentra van supermarkten. Volgens politiechef Woelders werden zo'n vijftien distributiecentra in het land geblokkeerd. De ME greep in Sneek, Heerenveen en Zwolle in om de blokkades te beëindigen.

Zo ging dat in Zwolle:

Politie grijpt in bij boerenblokkade Zwolle

In Sneek werden vier mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg. In Heerenveen zette de mobiele eenheid traangas in tegen actievoerders bij het distributiecentrum van Lidl. Dat werd gedaan omdat betogers niet wilden vertrekken en de ME bekogelden. Drie mensen zijn aangehouden.

Bij een distributiecentrum in Zwolle werd de ME ingezet omdat actievoerders weigerden te vertrekken na een noodverordening. Volgens de politie werden agenten bekogeld met flessen en werd een politieshovel vernield. Zes mensen zijn opgepakt en mogelijk volgen er meer arrestaties.

In verschillende plaatsen hadden boeren aangekondigd om de hele nacht door te gaan met blokkeeracties. Of die acties ook echt zijn doorgezet, is niet duidelijk.

Niet alleen boeren

Behalve boeren deden volgens Woelders ook vissers, vrachtwagenchauffeurs en demonstranten van actiegroep Nederland in Verzet mee aan blokkades. Die groep organiseerde tijdens de coronapandemie grote demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Wat er de komende dagen gaat gebeuren aan mogelijke acties is voor de politie nog niet duidelijk. "We blijven als crisisorganisatie gewoon paraat", aldus Woelders in een verklaring. "De eenheden maken hun eigen plaatje voor de komende dagen op grond van de informatie die er ligt. Om eventueel snel te kunnen reageren op acties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl