NOS NieuwsAangepast

Politie schiet gericht bij boerenprotest op A32, drie aanhoudingen

De politie heeft gisteravond gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij boerenprotesten op de oprit van de A32 bij Heerenveen. Volgens de politie was er sprake van een dreigende situatie. Een trekker is geraakt, niemand raakte gewond.

De politie meldt op Twitter dat de bestuurders van de trekkers probeerden in te rijden op agenten en dienstvoertuigen. Een trekker die wegreed van het incident is door de politie tegengehouden. Ook werden drie verdachten aangehouden.

Op beelden van het protest bij de A32 is te zien hoe een trekker wegrijdt over een vluchtheuvel. Twee agenten lopen ernaartoe en kort erna klinken twee schoten. Ook zit er een gat in een trekker.

In deze montage zie je hoe een agent zijn wapen richt op de bestuurder van een trekker:

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Op een andere video die rondgaat op sociale media lijkt het dat een agent zijn wapen richt op een automobilist.

De context van de beelden is niet duidelijk. De politie wil ondanks herhaaldelijke verzoeken van de NOS geen verdere toelichting gegeven over wat er is gebeurd.

Oproep FDF

Voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force zegt dat de bestuurder van de beschoten trekker een 16-jarige jongen is. Hij zou vastzitten voor poging tot doodslag.

Van den Oever roept "onze boeren en onze strijders" in een vlog op om zich om 14.00 uur te verzamelen bij het politiebureau in Leeuwarden. "Om te zorgen dat die jongen bevrijd wordt, om steun te betuigen en een nette demonstratie te houden zodat duidelijk wordt dat die jongen meteen naar huis toe moet want hij zit onschuldig vast."

In de ogen van Van den Oever was er geen levensbedreigende situatie en reed de jongen niet in op agenten. "Die agent moet achter de tralies", zegt Van den Oever. "Dit zijn opdrachten van bovenaf om te escaleren."

Volksrechtbank

"De politie schiet niet veel en vaak, dan moet er echt een heel ernstige situatie zijn", zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in het NOS Radio 1 Journaal. "Je mag pas schieten als er mensen in gevaar zijn of als je zelf in gevaar bent of denkt te komen."

"Gisteren waren er op zo'n twintig plekken acties", zegt de vakbondsman. "Die hadden soms een rustig karakter en soms waren ze grimmiger." Struijs benadrukt dat bij veel acties wel de aanwijzingen van de burgemeester werden opgevolgd en dat boeren vertrokken. "Maar met name in Friesland werd het gisteravond een stuk grimmiger en agressiever." Waardoor dat precies kwam, weet hij niet.

Omdat er door agenten is geschoten, zal de Rijksrecherche een onderzoek instellen. Struijs roept op om dat eerst af te wachten. "Ik zie heel veel reacties van mensen die hun oordeel klaar hebben. Dat begint op een volksrechtbank te lijken en daar moeten we natuurlijk niet in terechtkomen. Ik zie het in de uitingen beide kanten op escaleren." Wel zegt hij dat de politie "niet voor niets" schiet.

Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz reageert op Twitter:

LTO Nederland is geschrokken van de gebeurtenissen in Heerenveen, laat de organisatie weten. "Het is belangrijk dat de feiten boven tafel komen."

De land- en tuinbouworganisatie zegt verder dat de zorg over de stikstofplannen "gigantisch groot is" en dat veel actievoerders die op passende wijze onder de aandacht brengen. "Het overgrote deel van de boeren doet dat op een creatieve manier, bijvoorbeeld met spandoeken of door te ontbijten met de burgemeester."

Verschillende blokkades

Eerder op de avond protesteerden boeren op kleine schaal bij verschillende distributiecentra door het land. Zo stonden zeker zeven trekkers enkele uren voor een distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen.

Het was de derde keer in een week tijd dat het distributiecentrum werd geblokkeerd. Na een gesprek met de burgemeester vertrokken de boeren. Ook een distributiecentrum van de Spar in Heerenveen werd kort geblokkeerd.

Verder blokkeerden boeren kort de A37 tussen Emmen en Hoogeveen, waar ze met hun trekkers op de weg stonden. Op de A50 werden hooibalen in brand gestoken. Die werden door Rijkswaterstaat met een kraan van de snelweg gehaald en op een andere plek verder geblust zodat de weg zo snel mogelijk weer open kon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl