Actievoerders ruimen hun troep op na het opheffen van de blokkade van een distributiecentrum van Lidl
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw trekkers bij distributiecentrum Geldermalsen, andere blokkades voorbij

Bij een distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen staan voor de derde keer in een week tijd trekkers voor de in- en uitgang. Gisteren was het centrum ook al doelwit van boerenprotestacties, net als vorige week woensdag.

Het is de enige blokkade die op dit moment bevestigd is. Om 13.00 uur vanmiddag blokkeerden boeren nog zeker zeven distributiecentra van supermarkten, in Almere, Heerenveen, Raalte, Nijkerk, Haaksbergen, Drachten en Gieten, maar die hebben de boeren in de loop van de middag verlaten. Het vertrek van de actievoerders verliep voor zover bekend overal rustig.

De boeren protesteerden ook op een sluis bij het Groningse gehucht Gaarkeuken, waardoor de toegang van schepen door het Van Starkenborghkanaal werd geblokkeerd. Tientallen schepen zaten in het kanaal vast. Deze blokkade is inmiddels ook opgeheven; de boeren zijn met hun trekkers weggereden, aldus Dagblad van het Noorden.

Een logistiek bedrijf op een bedrijventerrein in Zwolle was ook doelwit van de actievoerders, maar ook die blokkade is eerder vanavond beëindigd, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Rustig vertrek

De boeren die sinds gisterochtend het enige distributiecentrum van supermarkt Boni in Nijkerk blokkeerden, zijn eind deze middag vertrokken voordat de Mobiele Eenheid ingreep. Die stond op het terrein van het centrum klaar, maar de boeren gaven aan "niet voor een veldslag" te willen gaan, aldus een verslaggever van Omroep Gelderland die ter plaatse was.

Ook het vertrek bij andere distributiecentra verliep rustig. Actievoerders bij een centrum van Plus in Haaksbergen beëindigden hun blokkade na een gesprek met de gemeente en de supermarktketen. De boeren hebben het terrein "keurig achtergelaten", aldus de manager van het distributiecentrum tegen persbureau ANP.

De blokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Raalte werd na 32 uur opgeheven, nadat de burgemeester met de boeren had gesproken. Met een shovel zijn hooibalen voor de ingang van het distributiecentrum weggeveegd.

Miljoenenschade

Supermarktkoepel CBL schat de schade als gevolg van de boerenblokkades op tientallen miljoenen euro's. De blokkades hebben vooral tot leveringsproblemen geleid bij versproducten, die liggen niet meer overal in de schappen. Veel van deze producten in de distributiecentra moeten noodgedwongen worden weggegooid.

Ziekenhuizen hebben geen last gehad van de blokkades, aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ActiZ, de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties, "We hebben daar eind vorige week met onze leveranciers op geanticipeerd en toen meer laten bezorgen", aldus een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl