De hoofdingang van het vliegveld is geblokkeerd
NOS NieuwsAangepast

Boerenactie bij vliegveld Eelde, blokkade distributiecentrum Drachten voorbij

Door boeren wordt vandaag op kleine schaal actiegevoerd. In Drachten werd een paar uur een distributiecentrum van Aldi geblokkeerd met trekkers. De boeren vertrokken nadat de gemeente Smallingerland een noodverordening had afgegeven.

Bij Groningen Airport Eelde is nog een actie bezig. Bij het vliegveld in Drenthe staan zo'n vijftien trekkers en wat andere voertuigen, zegt directeur Meiltje de Groot. Ze hebben de hoofdingang geblokkeerd, maar van overlast is nauwelijks sprake omdat er vandaag geen passagiersvluchten zijn. De sfeer is volgens haar gemoedelijk. "Ik heb net een bakje koffie van ze gekregen."

Met de demonstranten is afgesproken dat de traumahelikopter moet kunnen landen en dat vluchten met donororganen voor het UMCG moeten kunnen doorgaan. "Daarvan staat er vanmiddag een gepland, maar er kunnen er altijd bij komen", zegt De Groot.

De boeren kwamen vanochtend aan bij het vliegveld:

Boerenprotest bij Groningen Airport Eelde

Dat betekent dat de boeren niet de landingsbaan op mogen. "Een aantal jaar geleden deed een groep dat wel, terwijl er ook gewoon werd gevlogen. Dat was een serieuze situatie en dat willen we voorkomen."

Voor alle zekerheid heeft het vliegveld aan de binnenkant van de toegangshekken naar het terrein voertuigen neergezet. "We willen de drempel zo hoog mogelijk maken."

Noodverordening

De actie bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten begon vanochtend vroeg. Boeren hadden hun trekkers opgesteld bij de toegangspoort van het terrein en dat was al voor de derde keer deze week.

De gemeente Smallingerland kwam halverwege de ochtend met een noodverordening om een eind te maken aan de blokkade. Als de boeren niet zouden vertrekken, kon de politie ingrijpen, liet de gemeente weten. Daarop besloten de boeren te vertrekken.

Blokkade in Drachten

Rijnmond meldt dat boeren vannacht opnieuw actie hebben gevoerd in Bleiswijk. Ze blokkeerden volgens de regionale omroep tussen 03.00 en 05.00 uur de distributiecentra van Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet. Na een gesprek met de politie vertrokken de boeren weer.

In Oosterhout bij Nijmegen geldt sinds vanochtend een noodverordening om nieuwe blokkades van distributiecentra te voorkomen. De afgelopen dagen voerden boeren daar actie bij onder meer de verdeelcentra van de Albert Heijn en de Lidl. "Daardoor werd de distributie van levensmiddelen ernstig belemmerd", zegt de gemeente Overbetuwe.

Gerichte schoten

Bij een boerenprotest in Heerenveen heeft de politie gisteravond gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost. De politie zegt dat sprake was van een dreigende situatie. Niemand raakte gewond, drie mensen zijn aangehouden.

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl