NOS Nieuws

Holleeder hoort vandaag of hij levenslang in de cel blijft

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Na zijn eerdere veroordeling tot levenslang hoort Willem Holleeder vandaag of deze straf definitief wordt. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in het hoger beroep dat Holleeder had aangespannen.

De afgelopen tweeënhalf jaar is het hoger beroep in de zaak-Holleeder vrijwel geruisloos behandeld. Een groter contrast met de zittingen bij de rechtbank in Amsterdam in 2018 is haast niet denkbaar.

Toen was er enorme belangstelling voor het proces en stonden er zelfs lange rijen publiek voor de rechtbank. Op de dagen dat zussen Astrid en Sonja Holleeder moesten getuigen, meldden zich om 04.00 uur al de eerste mensen, die zeker wilden zijn van een plekje in de zittingszaal om de aanvaringen tussen Holleeder en zijn zussen te kunnen meemaken.

De afgelopen zittingen, bij het gerechtshof, bleef de publieke tribune grotendeels leeg. Pers was er nauwelijks. Wat ook uitbleef, waren heftige confrontaties tussen broer en zussen. Zij hadden hun emoties deze tweede keer beter onder controle.

Verbaasd

"Het was destijds natuurlijk een unieke situatie, met de zussen die belastend verklaarden over hun broer", zegt persadvocaat-generaal Dop Kruimel namens het Openbaar Ministerie. "Het heeft ons wel een beetje verbaasd dat er nu zo weinig interesse was."

"De buitenproportionele aandacht die er eerst was, is helemaal weggevallen", constateert ook Sander Janssen, die samen met Desiree de Jonge de verdediging van Holleeder verzorgt. Zo gaat het vaak: als een zaak voor het eerst dient in de rechtbank, is er volop interesse. Bij een hoger beroep zijn alle feiten bekend, ligt er al een vonnis en is de zaak geen nieuws meer.

Marengo

Daarnaast is er een belangrijke oorzaak voor de geringe belangstelling, vermoedt Janssen: het Marengo-proces is ervoor in de plaats gekomen. Kort na de veroordeling van Holleeder werd advocaat Derk Wiersum vermoord. Hij was betrokken bij het proces tegen Ridouan Taghi. Vanaf dat moment verschoof alle aandacht definitief van Holleeder naar Taghi.

Janssen is niet rouwig om de stilte rond het hoger beroep. "Ik kreeg er destijds een infotainment-achtig gevoel bij. Nu ging het gelukkig gewoon over de inhoud."

Het hof heeft verder gekeken dan de beschuldigingen van de zussen.

Sander Janssen, advocaat Willem Holleeder

Die inhoud ligt beslagen in maar liefst duizend ordners dossier. Een half miljoen pagina's hebben de raadsheren van het gerechtshof moeten lezen. Dat zij zelfs van de kleinste details op de hoogte bleken, noemen alle procesdeelnemers indrukwekkend.

Zelfs Willem Holleeder maakte een compliment aan de rechters omdat ze zich zo goed hadden ingelezen. Janssen: "Hij heeft zich echt gehoord gevoeld. Het hof heeft verder gekeken dan de beschuldigingen van de zussen."

Astrid en Sonja Holleeder blijven erbij dat hun broer verantwoordelijk is voor een reeks moorden en zich als een tiran gedroeg. Holleeder blijft volhouden dat ze liegen.

Nieuwe feiten zijn tijdens de behandeling van het hoger beroep niet aan het licht gekomen. De advocaten van Holleeder zeggen dat ze wel "meer verdieping en nuancering" hebben kunnen aanbrengen. Het OM spreekt van een aantal "nieuwe gezichtspunten".

In november eiste het Openbaar Ministerie opnieuw levenslang tegen Holleeder. "Ook al is het lang geleden, er was sprake van heel veel geweld", zegt Kruimel. "Het gaat om een andere generatie criminelen, maar het is niet minder belangrijk daar een passend antwoord op te geven. Ook als voorbeeld naar jongere criminelen."

Onderbuikgevoel

De advocaten van Holleeder hebben wederom vrijspraak gevraagd. "Omdat er geen enkel bewijs is dat invulling geeft aan welke concrete rol Holleeder zou hebben gespeeld bij die moorden", zegt advocaat Sander Janssen. "Mensen zeggen dat hij een belang had, een motief. Ze hebben een onderbuikgevoel dat hij er wel mee te maken zal hebben. Maar wat hij dan precies heeft gezegd, waar, wanneer en tegen wie, dat is nergens te vinden."

Op één uitzondering na: de moord op Kees Houtman in Amsterdam-Osdorp. In die zaak hoorde getuige Peter la S. van Holleeder het bevel 'Osdorp eerst', waarmee duidelijk zou zijn geweest dat het ging om een liquidatieopdracht.

Het is de reden dat de verdediging van Holleeder de getuige graag nog eens kritisch wilde bevragen. Maar Peter la S. bleek tijdens de behandeling van het hoger beroep spoorloos verdwenen. Het lukte justitie niet om hem te traceren.

Veel publiek bij de rechtbank voor het verhoor van Astrid Holleeder in 2018

Pas deze maand dook hij opeens weer op. Peter la S. liet weten dat hij niet meer aan verhoren wil meewerken. Daarna verdween hij weer van de radar. Het gerechtshof heeft nu besloten La S. definitief van de getuigenlijst te schrappen. De rechters zullen het moeten doen met de verklaringen die hij eerder al heeft afgelegd.

Een andere getuige die de verdediging graag opnieuw had willen ondervragen, was Mink K. Deze oudgediende in het criminele milieu woonde tot voor kort in Libanon. Ook bij hem lukte een tweede verhoor niet.

Inmiddels is Mink K., op verzoek van Nederland, gearresteerd voor cocaïnehandel. Afgelopen weekend werd hij uitgeleverd en sindsdien zit hij hier in de cel. Het is voor het gerechtshof geen reden om het onderzoek naar Holleeder te heropenen.

En dus wijzen de raadsheren van het hof vandaag arrest, zoals uitspraak doen in hoger beroep officieel heet. Willem Holleeder, nu 64 jaar oud, hoort dan of hij inderdaad levenslang achter de tralies blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl