Moqtada al-Sadr tijdens een boze toespraak over de patstelling
NOS Nieuws

Politieke crisis in Irak verergert: parlementsleden grootste partij vertrekken

Leden van de grootste partij in het Iraakse parlement hebben hun ontslag ingediend uit protest tegen de politieke patstelling in het land. Ze gaven gehoor aan een oproep van hun partijleider, de invloedrijke geestelijke Moqtada al-Sadr.

De partij van Sadr werd bij de verkiezingen in oktober de grootste partij in het parlement met 73 van de 329 zetels. Door een coalitie te vormen met een soennitische en een Koerdische partij leek de weg vrij voor een regering, maar een rivaliserende sjiitische partij houdt dat al maanden tegen.

Sadr, die beschikt over een trouwe achterban, is kritisch over zowel de bemoeienis van de VS in het land, als die van Iran. Zijn sjiitische rivalen in het parlement worden juist gesteund door het buurland. Zij verloren bij de laatste verkiezingen twee derde van hun zetels in het parlement, maar weigeren dat resultaat te accepteren.

Angst voor geweld

De impasse verergert de crisis in het land. Irak heeft al jaren te kampen met voedseltekorten en elektriciteitsuitval, die door een droogte en de oorlog in Oekraïne nog eens verergeren.

De Nederlandse VN-gezant Hennis-Plasschaert waarschuwde de ruziënde politici vorige maand nog dat de crisis zou kunnen ontaarden in gewelddadige straatprotesten, zoals het land in 2019 ook zag. Ze riep hen op het landsbelang boven kortzichtig eigenbelang te plaatsen.

Correspondent Daisy Mohr maakte vorige jaar deze reportage over jonge politici in het land:

'Ik ben de stem van de jeugd, die veel rechten heeft verloren'

Als het de partij van Sadr lukt met twee anderen een coalitie te vormen, dan is dat de eerste meerderheidsregering sinds de Amerikaanse invasie in 2003 een einde maakte aan het regime van Saddam Hussein.

Wat er gebeurt nu al zijn parlementariërs zijn opgestapt is nog niet duidelijk. Volgens de kieswet mag hun zetel worden overgenomen door personen die tweede werden in hun kiesdistricten. Dat zou betekenen dat de macht van rivalen van Sadr vergroot wordt; het lijkt onwaarschijnlijk dat hij dat zal toestaan.

De parlementsvoorzitter twitterde dat hij geprobeerd had Sadr op andere gedachten te brengen, maar toen dat niet lukte, hij met tegenzin de ontslagen heeft aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl