NOS NieuwsAangepast

'Ik bedoel Oekraïne', George W. Bush noemt invasie in Irak 'ongerechtvaardigd'

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren de invasie van Irak wreed en ongerechtvaardigd genoemd. Hierop corrigeerde hij zich door te zeggen dat hij bedoelde te verwijzen naar de Russische invasie van Oekraïne.

Bush deed de pijnlijke verspreking in een toespraak in Dallas waarin hij kritiek uitte op het Russische politieke systeem. "Het resultaat is een afwezigheid van elkaar controlerende machten in Rusland en de beslissing van één man om een geheel ongerechtvaardigde en brute invasie van Irak te lanceren", zei Bush, voordat hij zichzelf snel corrigeerde en zijn hoofd schudde. "Ik bedoel, van Oekraïne."

De voormalige president maakt het vervolgens nog opmerkelijker door "Irak ook, enfin..." eraan toe te voegen. Bush verontschuldigde zich vervolgens na een korte stilte door het cijfer "75" te laten vallen, verwijzend naar zijn leeftijd.

Bekijk de verspreking van Bush hier:

Bush: 'de ongerechtvaardigde invasie van Irak, euh, ik bedoel Oekraïne'

De inval in Irak, door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, is ruim 19 jaar geleden. In de nacht van 19 op 20 maart 2003 begon Amerika aan de operatie Iraqi Freedom, met George Bush als president. De Amerikanen en de Britten beschuldigden Irak ervan te beschikken over verboden massavernietigingswapens. Ook zou Saddam Hoessein banden hebben met de terreurbeweging Al-Qaida.

Burgeroorlog

Hoewel het al snel lukte om Saddam Hoessein ten val te brengen, mondde de inval uit in een jarenlange burgeroorlog met honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen.

Uiteindelijk werden er ook geen massavernietigingswapens gevonden en ook de banden met Al-Qaida werden niet vastgesteld. Dat was voor de VS een pijnlijke constatering, omdat de Amerikanen de VN-Veiligheidsraad onder meer luchtbeelden hadden voorgeschoteld als bewijs dat het regime een acuut gevaar vormde.

De verspreking van Bush gaat de wereld rond op sociale media en wordt breed uitgemeten in de Amerikaanse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl