Protesten in de Iraakse stad Karbala
NOS NieuwsAangepast

Dodental demonstraties Irak nadert 250, 'jongeren blijven strijdvaardig'

Bij anti-regeringsprotesten in de Iraakse stad Kerbala zijn afgelopen nacht zeker achttien doden gevallen. Ook raakten er 865 mensen gewond toen ordetroepen betogers onder vuur namen in de stad, die heilig is voor sjiitische moslims.

Het totale dodental bij de massademonstraties in Irak deze maand staat inmiddels bijna op 250. Daarmee zijn de onlusten de dodelijkste in het land sinds 2017, toen terreurgroep IS werd verslagen.

Dit zijn de eerste beelden van het gewelddadige protest in Kerbala:

Gewelddadige anti-regeringsprotesten in Irak

Gisteren gingen in meerdere Iraakse steden, waaronder Bagdad, voor de vierde dag op rij mensen de straat op. "Door het keiharde ingrijpen van de autoriteiten en het hoge aantal doden groeit het niet echt uit tot een volksopstand", zegt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is de tweede golf van massaprotesten, nadat Irakezen begin oktober ook al ageerden tegen onder meer de werkloosheid, corruptie en het gebrek aan sociale voorzieningen in het land. Vooral jongeren demonstreren. Ze eisen het vertrek van premier Mahdi en zijn regering.

'Bakken met geld'

Met name in het zuiden van Irak is de onvrede groot volgens Van der Steen. "Er is daar geen stromend water en elektriciteit. Terwijl er wel bakken met geld binnenkomen door de handel in olie. Dat geld verdwijnt onder meer in de zakken van politici, die corruptie zorgt voor woede."

De Iraakse regering heeft beloofd om werk te maken van deze problemen. Ook is er een voorstel om bonussen van overheidsfunctionarissen te korten. Maar deze voorstellen maken weinig indruk op de demonstranten.

Ontslag populaire generaal

Een van de directe aanleidingen voor de reeks protesten is het ontslag van een populaire generaal. Abdul-Wahab al-Saadi leidde de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat bij de noordelijke stad Mosul.

"Hij had goede banden met de VS. Dat is tegen het zere been van de meer Iran-gezinde politici in Bagdad en daarom moest hij verdwijnen", zegt de correspondent. Het ontslag van de commandant bleek de druppel die de emmer deed overlopen.

In de hoofdstad Bagdad is vanwege de aanhoudende protesten weer een avondklok ingesteld: tussen middernacht en 06.00 uur mag niemand de straat op.

Volgens de correspondent zal deze maatregel de demonstranten niet tegenhouden. "Er is strijdvaardigheid onder de jongeren om een beter toekomst op te eisen, ondanks de avondklok."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl