1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP / HOLLANDSE HOOGTE / ROBIN UTRECHT
NOS NieuwsAangepast

OM stelt strafrechtelijk onderzoek in na aangiften The Voice-zaak

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar aanleiding van aangiften die zijn ingediend door betrokkenen bij het televisieprogramma The Voice Of Holland. Vier personen rond The Voice zijn nu als verdachte aangemerkt na de online aflevering van BOOS over misstanden bij The Voice.

De aangiftes zijn al eerder in de media gemeld. Twee vrouwen deden aangifte tegen jurylid Ali B. Een van hen, een ex-deelnemer van de talentenshow, zegt dat ze door hem is verkracht. Een andere oud-deelnemer heeft aangifte tegen bandleider Jeroen Rietbergen gedaan. Tegen een regisseur van het programma liggen twee aangiftes. Ook tegen jurylid Marco Borsato is aangifte gedaan.

Tegen een van de vier verdachten is door het OM in Noord-Holland al eerder een onderzoek gestart naar aanleiding van een zedenfeit waarvan kort voor de uitzending van BOOS aangifte is gedaan. Het gaat om een verdenking die losstaat van The Voice Of Holland.

Het OM zegt dat de komende periode de politie zorgvuldig onderzoek zal doen. Hiervoor worden onder anderen getuigen en de verdachten gehoord. "Naar verwachting zal dit geruime tijd duren", zegt het OM. Als het onderzoek klaar is, beslist het Openbaar Ministerie of er voldoende bewijs is om de verdachten te vervolgen.

Advocaat Sébas Diekstra staat vier oud-kandidaten bij en een slachtoffer van een zaak die buiten de Voice speelde. "Mijn cliënten zijn opgelucht door dit besluit. Ze weten nu dat de zaak een vervolg krijgt en dat er zorgvuldig en grondig onderzoek wordt gedaan. En dat er daarna dus een beslissing komt om wel of niet te gaan vervolgen."

De vrouwen zeggen dat er nog veel meer slachtoffers zijn met vergelijkbare ervaringen. "Ze hopen dat justitie serieus naar de zaak gaat kijken en dat dat meer vrouwen doet besluiten ook alsnog aangifte te doen. Dat er straks een oordeel komt over de complete zaak, en dat er geen delen worden gemist omdat vrouwen geen verklaring durven af te leggen."

Reactie Rietbergen en Ali B

De advocaat van verdachte Jeroen Rietbergen, Peter Plasman, zei in het NOS Journaal op NPO Radio 1 dat het strafrechtelijk onderzoek niet als een verrassing komt vanwege de aangifte die er lag. "Ik ga ervan uit dat het Openbaar Ministerie geïnteresseerd is in wat hij daarop te zeggen heeft om zijn kant van het verhaal te horen."

De advocaat legt uit dat door de vier mannen als verdachte aan te merken, ze nu ook gehoord kunnen worden. "Dat is zo om de rechten van de verdachten te beschermen. Als ze al worden gehoord voor ze officieel verdachte zijn, kunnen ze zichzelf belasten. Dus mag de politie ze pas horen als ze officieel zijn aangemerkt als verdachte en dus ook recht hebben op juridische bijstand."

Plasman heeft zijn cliënt gesproken en zegt dat hij het verhoor met vertrouwen tegemoet ziet. "Als hij een uitnodiging krijgt voor een verhoor zal hij daar zeker op in gaan. Hij wil graag zijn kant van het verhaal vertellen."

Advocaat Bart Swier, advocaat van Ali B., laat weten dat er nu niets verandert voor zijn cliënt. "Hij heeft zelf al aangegeven graag gehoord te willen worden. Hij zit nu nog in het buitenland maar zal hiervoor naar Nederland komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl