NOS Nieuws

Ali B stopt voorlopig als artiest en 'focust op gezin'

Ali B legt voorlopig zijn werkzaamheden als artiest, ondernemer en partner bij zijn managementbedrijf SPEC neer. De aanleiding voor dit besluit zijn de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen de artiest, laat zijn management weten.

In de nasleep van de veelbesproken BOOS-aflevering over The Voice hebben twee vrouwen aangifte gedaan tegen Ali B. Een ex-deelnemer van de talentenshow stelt dat ze door hem is verkracht. Maar volgens de 40-jarige rapper was er sprake van wederzijdse instemming. Ook de andere beschuldigingen spreekt hij tegen.

Veel impact

"De aflevering heeft veel impact op Ali en zijn gezin", schrijft SPEC, waar de artiest mede-eigenaar van is. "Dat hij op basis van beschuldigingen publiekelijk al wordt veroordeeld valt hem zwaar."

In afwachting van wat het Openbaar Ministerie besluit omtrent de twee aangiftes tegen hem, stopt Ali B tijdelijk met zijn werk. "Ali zal zich focussen op zijn gezin en zich voorlopig verder van commentaar onthouden." Het bedrijf schrijft ook dat het "iedereen aanmoedigt om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Zodat het kan bijdragen aan een industrie waar iedereen veilig en zonder angst kan werken."

Meerdere vrouwen deden anoniem in BOOS hun verhaal over Ali B. Ze zeiden bijvoorbeeld dat hij hen naar zijn huis of kleedkamer meenam en hen daar plots begon te zoenen of betasten.

Ali B. zei gelijk na de aflevering dat hij wel affaires heeft gehad, maar dat het altijd met wederzijdse instemming was. En dat hij nooit een seksuele relatie met een deelnemer van The Voice of Holland heeft gehad of gezocht.

Een kandidate die destijds 18 was zegt door Ali B verkracht te zijn. Bekijk hier het fragment uit BOOS waarin het slachtoffer erover vertelt:

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: 'Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad'

RTL heeft de samenwerking met Ali B gedurende het onderzoek naar de aantijgingen stilgelegd. Ook over bandleider Jeroen Rietbergen, coach Marco Borsato en een regisseur deden meerdere vrouwen hun verhaal.

Walk of Fame Borsato verwijderd

Vandaag werd bij het Gelredome een eerbetoon aan zanger Borsato verwijderd vanwege de beschuldigingen tegen hem. Twee tegels die verwezen naar zijn shows Symphonica in Rosso en Wit Licht zijn weggehaald. Een plaquette met daarop zijn naam en de tekst '25 uitverkochte shows en 800.000 bezoekers' is afgeplakt.

Ook te zien in deze foto:

De verwijderde Walk of Fame van Marco Borsato voor de GelreDome

Sinds de BOOS-uitzending van vorige week donderdag hebben zes vrouwen Borsato beschuldigd van betasting of ander seksueel wangedrag. Drie van hen waren minderjarig toen de incidenten zouden zijn gebeurd.

Tegen Borsato liep al een aangifte. Een vrouw die destijds 15 jaar oud was, is naar eigen zeggen door hem betast. De zanger heeft aangifte gedaan van smaad vanwege die aangifte, maar heeft verder niet gereageerd op de andere beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl