NOS Nieuws

Advocaat Ali B: wel seks, geen strafbare feiten

De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft "de stellige overtuiging dat het OM de zaken tegen zijn cliënt zal seponeren". Tegen de NOS zegt hij dat het Openbaar Ministerie hem heeft verteld "dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt" naar aanleiding van de aangiftes tegen Ali B. Dat past volgens hem "volledig bij het beeld dat het ook niet gaat om een strafbaar feit, dan volgt er namelijk ook geen onderzoek."

Het OM zegt dat het feitelijk klopt dat er nog geen onderzoek loopt, maar een woordvoerder benadrukt daarbij dat er momenteel nog wordt bekeken of er een strafonderzoek moet komen. Een besluit daarover kan nog weken op zich laten wachten, ook omdat het OM wil zien of er naar aanleiding van de uitzending van BOOS van vandaag nog meer aangiftes volgen.

Ali B blijft erbij dat hij zich bij The Voice of Holland nooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Nooit heb ik enige seksuele relatie met een kandidaat gehad of gezocht."

Hij zegt dat hij wel affaires heeft gehad, maar dat het altijd met wederzijdse instemming was en dat hij nooit een seksuele relatie met een deelnemer van The Voice of Holland heeft gehad of gezocht.

In de uitzending van online-programma BOOS waren anoniem twee vrouwen aan het woord die aangifte tegen Ali B hebben gedaan. Een voormalige deelnemer van The Voice of Holland heeft aangifte gedaan van verkrachting, van een andere vrouw werd niet duidelijk waarvan precies aangifte is gedaan, maar volgens advocaat Swier gaat het ook in dit geval om verkrachting.

Het OM wil dit laatste niet bevestigen, en houdt het erop dat er twee keer aangifte is gedaan van "een zedenzaak". Inhoudelijk wil het OM er verder niets over zeggen.

In deze video vertellen oud-kandidaten van The Voice over onder meer het gedrag van Ali B:

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: 'Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad'

In BOOS vertelde een ex-deelneemster van The Voice dat ze acht jaar geleden, nadat ze uitgeschakeld was, seks met Ali B heeft gehad. Ali B had haar rondgeleid in zijn studio en begon haar daarna te zoenen. Ze verstijfde naar eigen zeggen en verzette zich niet toen hij seks met haar had. Ze zag het destijds niet als een verkrachting.

Ali B denkt te weten wie de aangifte heeft gedaan, maar is er vast van overtuigd dat hij haar niet heeft verkracht. De seks vond plaats lang nadat de vrouw bij The Voice was geweest. Bovendien was het volgens Ali B met wederzijdse instemming. "Er was ook initiatief van haar zijde. Machtsmisbruik wordt volledig betwist", aldus Swier.

Ali herkent gebeurtenis niet

Een andere vrouw vertelde in BOOS dat Ali B. met een vinger bij haar naar binnen was gegaan. Volgens advocaat Swier zou haar aanklacht technisch ook neerkomen op verkrachting, maar Ali B "herkent deze gebeurtenis niet" en heeft geen idee wie de vrouw is.

Volgens Swier kan de politie, als ze dat al zou willen, geen onderzoek doen naar deze zaak, omdat de getuige die erbij aanwezig zou zijn geweest is beïnvloed door de uitzending van BOOS. "Getuigen zullen hun verhaal aanpassen op wat ze hebben gehoord."

Trial by media

De advocaat benadrukte dat zijn cliënt zich niet tegen de beschuldigingen kan verdedigen, omdat ze anoniem zijn gedaan en ook moeilijk in de tijd zijn te plaatsen.

Ali B zegt dat de zaak neigt naar 'trial by media', maar dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, "laat staan aan een strafbaar feit". Zijn advocaat is niet van plan aangifte te doen wegens smaad en laster, zoals de advocaat van Marco Borsato wel deed nadat een vrouw hem had beschuldigd van een zedendelict.

De hele aflevering van BOOS:

Advertentie via Ster.nl