Screenshot uit de video van BOOS over The Voice
NOS NieuwsAangepast

BOOS: aangifte van verkrachting tegen Ali B, John de Mol 'wist in 2019 van 1 zaak Rietbergen'

Een voormalige deelnemer van The Voice of Holland heeft tegen coach Ali B aangifte gedaan van verkrachting. De aangeefster werd anoniem in beeld gebracht in het online-programma BOOS, waarin Tim Hofman de uitkomsten van zijn onderzoek presenteerde naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland.

In het programma werd verder bekend dat 19 vrouwen zich hebben uitgesproken over intimiderend grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen en 15 een boekje open hebben gedaan over grensoverschrijdend gedrag van een regisseur, wiens naam niet bekend is gemaakt.

Ook hebben enkele jonge meisjes en vrouwen tegenover BOOS beschuldigingen geuit tegen Marco Borsato, die van 2010 tot 2015 coach was bij The Voice of Holland en van 2012 tot 2020 coach bij The Voice Kids.

Dit is de aflevering van BOOS:

In het programma zegt John de Mol, die naar eigen zeggen tot eind 2019 verantwoordelijk was voor The Voice, dat hij slechts beperkt wist van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager, bandleider Jeroen Rietbergen. De Mol zou in april 2019 op de hoogte zijn gesteld van klachten van één vrouw over grensoverschrijdend app-verkeer. Hij heeft Rietbergen erover op zijn vingers getikt, maar daarna geen onderzoek laten doen.

'Ali was zo machtig'

De deelneemster van The Voice die door Ali B zou zijn verkracht, vertelde in BOOS met vervormde stem dat ze acht jaar geleden, toen ze 18 was, werd verkracht door Ali B. Hij had haar rondgeleid in zijn studio, waarna ze op een bankje gingen zitten en hij haar opeens begon te zoenen.

Ze verstijfde en verzette zich niet toen hij seks met haar had. "Ik voelde dat hij zo machtig was, dat ik dacht: wat jij wil, moet er nu gebeuren. Dus ik liet over me heenkomen wat hij van plan was met mij."

Enkele ex-kandidaten vertelden over wat hen was overkomen:

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: 'Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad'

De vrouw heeft lang gedacht dat het haar eigen schuld was. Na de seks vroeg ze Ali B of hij "dat met meer meisjes had gedaan". Hij antwoordde volgens haar dat hij het vaker had gedaan en dat hij niet bang was, omdat niemand het zou geloven als iemand tegen hem zou getuigen. Verder zei het slachtoffer dat hij haar beloofd had te helpen verder te komen bij The Voice of Holland.

Ook een andere vrouw heeft aangifte gedaan tegen Ali B. Deze vrouw zei dat de rapper haar zo in het nauw bracht en pushte dat ze uiteindelijk heeft toegegeven om ervan af te zijn. Ali B. zou met een vinger bij haar zijn binnengedrongen.

In het programma deden anoniem nog meer vrouwen een boekje open over Ali B. Het patroon daarbij zou zijn geweest: hij deed beloftes over roem, nam de jonge vrouwen mee naar zijn huis of zijn kleedkamer en begon plotseling te zoenen en aan de vrouwen te zitten.

Als ze protesteerden begon hij volgens hen te lachen of werd hij boos. Een voormalige deelnemer aan The Voice vertelde dat Ali B onaangekondigd bij haar thuis kwam. Hij wreef toen over zijn benen en zei dat hij "zin had om te neuken". Ze heeft hem gevraagd weg te gaan, wat hij deed.

Kwaadsprekerij

Ali B spreekt alle beschuldigingen tegen. In BOOS zei hij het niet relevant te vinden of hij seksuele contacten had met kandidaten van The Voice. In een tweet schrijft hij vanavond dat voor hem vaststaat "dat het Openbaar Ministerie in beide gevallen zal moeten besluiten tot seponering".

Eerder werd al bekend dat op 14 december tegen Marco Borsato aangifte is gedaan door een vrouw die op haar vijftiende onzedelijk door hem zou zijn betast.

Drie vrouwen hebben aan BOOS verteld dat Borsato ongevraagd en langdurig hun billen heeft betast. Een van de vrouwen was medewerker van The Voice.

Drie deelnemers van The Voice Kids hebben ook beschuldigingen tegen Borsato geuit. Een kandidate zegt dat de zanger tijdens een barbecue haar billen heeft betast. Toen ze wegliep, kwam hij achter haar aan en ging ermee door. Haar ouders bevestigen haar verhaal. Het meisje was toen 14 jaar.

Een ander meisje, dat toen 13 was, zegt dat Borsato haar geregeld aanraakte en te dichtbij kwam. Haar moeder bevestigt dit. En een derde kandidaat aan The Voice Kids zegt dat ze Borsato geregeld aan jonge meisjes zag zitten.

Volgens een medewerker van het The Voice Kids wist iedereen op de werkvloer van het gedrag van Borsato. Er zou een soort stilzwijgende afspraak zijn geweest het niet over dit soort dingen te hebben.

Borsato zelf wil niet op de verhalen reageren. "Zoals u ongetwijfeld weet, lopen er twee strafrechtelijke onderzoeken naar aanleiding van de desbetreffende aangiftes en zal iedere publicitaire inmenging op dit moment schadelijk zijn voor beide onderzoeken."

Ook Rietbergen wil niet reageren. Zijn advocaat Peter Plasman zegt dat zijn cliënt niets heeft toe te voegen aan de verklaring die hij zaterdag al gaf.

Waarschuwing voldoende

John de Mol zegt in BOOS dat hij in april 2019 na de klacht over Rietbergen zijn zwager meteen op het matje heeft geroepen en hem "een half uur lang alle hoeken van de kamer heeft laten zien".

John de Mol na het zien van de reportage:

John de Mol: 'Ik ben behoorlijk in de war van wat ik heb gezien'

Omdat er niet eerder klachten over Rietbergen waren geweest, vond De Mol een waarschuwing voldoende. Na die periode zijn er geen nieuwe klachten over Rietbergen gekomen, zei De Mol. Hij weerspreekt dat hij het bij een berisping hield omdat Rietbergen zijn zwager is. Ook vindt De Mol niet dat Rietbergen als bandleider een machtspositie had binnen het programma.

Geen angstcultuur

Coach Ali B had volgens De Mol wel een machtspositie. Daarom vindt hij seksueel contact van Ali B met kandidaten in The Voice onaanvaardbaar, of het nu gaat om een relatie met wederzijdse instemming of misbruik: "Als ik er zou zijn achtergekomen dat een coach een relatie zou hebben met een talent, zou ik onmiddellijk snoeihard ingrijpen", zei hij.

De Mol denkt niet dat er onvoldoende plekken waren voor vrouwen om ongewenst gedrag te melden, maar concludeert wel dat er kennelijk een rem was bij vrouwen om daar gebruik van te maken. Hij spreekt tegen dat er sprake is van een angstcultuur.

De Mol wil dat er binnen Talpa een werkgroep komt die gaat onderzoeken wat er moet gebeuren om vrouwen misstanden te laten melden: "Die werkgroep zal zo goed als zeker grotendeels uit vrouwen bestaan."

Ja, wat moet je zeggen? Nou, mea culpa. Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven, dat ze het een plek kunnen geven.

John de Mol

Gevraagd wat hij wil zeggen tegen de slachtoffers zei De Mol: "Ja, wat moet je zeggen? Nou, mea culpa. Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven, dat ze het een plek kunnen geven. En dat ze vooral een voorbeeld moeten zijn in de toekomst. Als het ze ooit nog eens overkomt dat ze dan geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken, onmiddellijk te melden, ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden waardoor ze het niet langer kunnen doen bij anderen."

Zaterdag besloot RTL al de uitzending van de talentenjacht te staken nadat BOOS een e-mail had gestuurd met beschuldigingen aan het adres van Rietbergen.

Hij gaf toe dat de beschuldigingen juist waren en stapte op. Zijn partner Linda de Mol brak met hem en heeft haar werk voorlopig neergelegd. Zangeres Anouk, een van de coaches, besloot helemaal te stoppen bij The Voice of Holland.

Linda's 'hart huilt'

In de aanloop naar de aflevering van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag schreef Linda de Mol vanmiddag op de website van haar blad Linda dat haar hart "huilt voor alle vrouwen die leed is aangedaan".

Ook toont zij zich gekwetst door de manier waarop "sommige media" met de zaak omgaan. Ze noemt de "aannames en beschuldigingen" dat zij alles zou hebben geweten van het wangedrag van haar ex-partner Rietbergen en dat zelfs zou hebben gefaciliteerd "pijnlijk".

Zaterdag erkende haar toenmalige partner Rietbergen, met wie ze sinds 2007 een relatie had, dat hij relaties van "seksuele aard" heeft gehad met vrouwen die kandidaat waren in het RTL-programma. Linda de Mol verbrak daarop haar relatie met hem en kondigde aan dat ze voor onbepaalde tijd niet zou werken.

Rietbergen suggereerde dat Linda de Mol al lang op de hoogte was van zijn wangedrag. Hij schreef dat hij door zijn opdrachtgever streng is aangesproken op zijn gedrag. "Ik heb met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl