Borsato bij de presentatie van zijn wassen beeld in 2015
NOS NieuwsAangepast

Ali B en Borsato in de ban: muziek geweerd, beeld uit Madame Tussauds

Radiozenders, wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds en een uitgeverij nemen stappen naar aanleiding van de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Radiozenders van de NPO en Talpa spelen geen nummers meer af van Ali B en Marco Borsato, die in de uitzending zijn beschuldigd van wangedrag.

"We zien de schokkende verhalen in BOOS en de enorme verontwaardiging bij het publiek daarover. Daarom hebben we besloten om de muziek niet langer op te nemen in de playlists van de radiozenders van de NPO", zegt de woordvoerder.

Of en wanneer de muziek van de twee artiesten weer zal worden gedraaid op NPO-zenders, kan hij niet zeggen. Ook de radiozenders van Talpa, het bedrijf van The Voice-bedenker John de Mol, stoppen met het uitzenden van muziek van de twee artiesten. Dat betekent dat de twee niet meer te horen zijn op zenders als 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, 100% NL en Slam. Qmusic maakte ook bekend de muziek niet meer te gaan draaien.

De directeur van Madame Tussauds in Amsterdam en DJ Koen Hansen van 100%NL over hun beslissing:

Madame Tussauds over weghalen beeld Borsato: kan aanstootgevend zijn voor bezoekers

Ook het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam zet stappen. "Vanwege de maatschappelijke impact van de documentaire hebben we besloten om het beeld van Marco Borsato voorlopig niet meer tentoon te stellen", zegt Madame Tussauds-directeur Quinten Luykx. Het museum wacht het onderzoek af voordat wordt bepaald of het beeld van de zanger terugkeert.

Het beeld van Ali B maakt al "een jaar of vijf tot zeven" geen deel meer uit van de collectie. De artiest was in 2004 de eerste rapper ooit die in het museum te zien was. "Maar we krijgen een stuk of zeven nieuwe beelden per jaar, dus beelden worden vaak weer weggehaald."

Beelden die uit de collectie van Madame Tussauds verdwijnen, worden vernietigd. Dat is ook met het beeld van Ali B gebeurd.

Ali B bij de presentatie van zijn beeld

Eerder maakte uitgeverij Maven Publishing al bekend de verkoop van het zelfhulpboek van Ali B, getiteld De Ali B-methode, per direct te stoppen. De uitgeverij liet weten te zijn geschrokken door de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van de rapper.

Zaterdag besloot RTL al om The Voice of Holland van de buis te halen en werden in samenspraak met producent ITV alle opnames stilgelegd. Ook op Videoland zijn de afleveringen van het programma niet meer te zien. Afleveringen van het programma zijn volgens een RTL-woordvoerder verwijderd "ter bescherming van de deelnemers". Ook alle socialemediakanalen van The Voice of Holland zijn offline gehaald.

Over zanger en ex-Voice-coach Marco Borsato zijn volgens BOOS meldingen gekomen van zes vrouwen, van wie drie minderjarig waren toen de incidenten zich voordeden.

Voice-coach Ali B wordt beschuldigd van onder meer verkrachting en betasting van vrouwen. Een kandidate die destijds 18 was zegt in BOOS dat ze door de rapper verkracht is.

De rapper blijft erbij dat hij zich bij The Voice of Holland nooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Nooit heb ik enige seksuele relatie met een kandidaat gehad of gezocht."

Advertentie via Ster.nl