1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

RTL-directeur Van der Vorst: we hadden van misstanden bij The Voice moeten weten

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst zegt dat RTL Nederland niets wist van misstanden bij The Voice. Hij noemde dat in de talkshow Beau pijnlijk. "We hadden dit vanaf het begin moeten weten."

Volgens Van der Vorst is RTL direct met producenten van talentenjachten gaan bellen, toen BOOS-presentator Tim Hofman in de zomer met een oproep kwam om misstanden bij talentenshows te melden. "We hebben doorgevraagd, moeten wij iets weten, zijn er incidenten geweest. Daar is niets over gezegd", zei Van der Vorst. "Wij hadden dit moeten en willen weten."

De programmadirecteur reageerde in het programma ook op het incident waarvoor bandleider Jeroen Rietbergen op het matje was geroepen bij producent John de Mol, nadat één vrouw zich had gemeld met klachten over ongewenst appgedrag. "Dat is nooit bij ons gemeld", zei Van der Vorst. "Als wij hadden geweten dat hij zeer ongepaste appjes had gestuurd naar de kandidaten, dan was hij op staande voet ontslagen geweest."

Oud-kandidaten van The Voice vertelden in de aflevering van BOOS over juryleden Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen.

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: 'Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad'

Eergisteren zei John de Mol in BOOS dat wat hem betreft Rietbergen geen machtspositie had binnen het televisieprogramma. Maar dat was wel degelijk het geval, zei Van der Vorst in het programma.

"Natuurlijk had hij een machtspositie", zei Van der Vorst. "Dat is duidelijk. Als je bandleider bent en je werkt met kandidaten, daar hoef je niet over na te denken. " Volgens Van der Vorst waren verschillende uitspraken van De Mol "zeer ongelukkig". "Ook over waar de verantwoordelijkheid voor dit soort dingen ligt."

Fusie tussen Talpa en RTL

Het is de bedoeling dat RTL Nederland en John de Mol's bedrijf Talpa Network later dit jaar fuseren. Volgens Van der Vorst staat die fusie niet op losse schroeven, maar "moeten er wel wat gesprekken gevoerd worden".

Hij weet nog niet of The Voice ooit nog in Nederland op tv te zien is. "In ieder geval niet op korte termijn", zei Van der Vorst. "Het blijft een fantastisch programma, waar heel veel mensen met veel plezier aan hebben meegedaan. Maar dat is nu besmeurd."

Advertentie via Ster.nl