John de Mol
NOS NieuwsAangepast

John de Mol: 'Onbedoeld indruk gewekt dat ik schuld bij vrouwen leg'

John de Mol is zich "rot geschrokken" van de reacties na zijn interview in de aflevering van BOOS over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. In een verklaring zegt hij dat hij "volledig onbedoeld" de indruk heeft gewekt dat hij de schuld bij vrouwen neerlegt.

Medewerksters van Talpa lieten vanochtend in een paginagrote advertentie in het AD weten verbaasd en verdrietig te zijn over de reactie die De Mol gaf in het programma. "Met het schaamrood op de kaken hebben we aangehoord wat de reactie was van John de Mol", staat in de advertentie. "Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing."

Ook op sociale media verbaasden diversen vrouwelijke presentatoren, journalisten, muzikanten en academici zich over de woorden van de mediamagnaat, die tot eind 2019 de leiding had over The Voice.

"Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag", schrijft De Mol in zijn verklaring. "Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen."

"Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf als niet veilig genoeg wordt ervaren. Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100% inzetten om dit te veranderen."

De Mol zegt meer te willen leren en de dialoog te willen aangaan. Hij gaat in op de uitnodiging van de staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu, om te praten over de misstanden bij The Voice. Dat gesprek zal volgende week plaatsvinden, bevestigt het ministerie. De exacte datum is nog niet bekend.

Advertentie via Ster.nl