NOS Nieuws

Wekdienst 6/2: Politie legt werk neer tijdens coronaprotest • Allerlaatste 5000 meter Sven Kramer

Goedemorgen! De politie in Rotterdam legt vier uur lang het werk neer tijdens een coronademonstratie. En Sven Kramer rijdt vanochtend in China voor de laatste keer in zijn loopbaan de vijf kilometer.

Bewolkt en perioden met regen, later op de dag buien met kans op onweer, hagel en zware windstoten. Het wordt 8 graden. Maandag wordt het droog, met geregeld zon en is het 8 graden. Daarna komt er weer meer bewolking en gaan de temperaturen nog wat omhoog.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De politie legt vier uur lang het werk neer tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Rotterdam. De gemeente verwacht zo'n 15.000 deelnemers. De politiebonden zeggen dat er tijdens de demonstratie geen agenten op straat rondlopen om de openbare orde te bewaken. In plaats daarvan lopen agenten een eigen mars in Rotterdam. Reden voor de actie zijn de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao.
  • Ook vandaag worden in het Sterrebos in het Limburgse Born weer mensen verwacht die de bezetters van het bos willen steunen. De activisten zitten in de bomen om de kap van een deel van het bos tegen te houden. Grondeigenaar VDL Nedcar wil dat de bomen plaatsmaken voor een uitbreiding van de autofabriek.
  • Op de tweede dag van de Olympische Winterspelen komen de schaatsmannen in actie op de 5000 meter. Jorrit Bergsma, Patrick Roest en Sven Kramer zullen vanaf 09.30 uur de baan opgaan. Voor Kramer is het de laatste olympische vijf kilometer en de laatste keer in zijn loopbaan dat hij deze afstand rijdt. Hij rijdt in de eerste rit tegen de Deen Viktor Hald Thorup.

Wat heb je gemist?

Dagenlang leefde Marokko mee met de 5-jarige Rayan, het jongetje dat afgelopen dinsdag in een diepe put viel. De reddingsactie had een trieste ontknoping. Het kind werd uit de put gehaald, maar kort daarop meldden Marokkaanse media dat hij was overleden.

Reddingswerkers waren dagenlang non-stop aan het graven om een zijingang te maken waar het reddingsteam doorheen kon om het kind te bereiken. De reddingsactie moest een paar keer worden gestaakt vanwege instortingsgevaar en obstakels tijdens het graven, zoals een groot rotsblok.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een cursus hypnosetechnieken, snapchattraining of mindfulness op het werk: vanaf 1 maart kan bijna iedereen dergelijke trainingen volgen met subsidie van de overheid. Jaarlijks is er 1000 euro per persoon beschikbaar uit een subsidiepot van ongeveer 200 miljoen euro. Deskundigen verwachten een wildgroei aan cursussen en vragen zich af of de subsidie terechtkomt bij mensen dat er het meest behoefte aan hebben.

"Er gaat een hele grote markt ontstaan, meer nog dan die er al was in allerlei onderwijsdienstverlening en loopbaanadviezen", zegt Arjen Edzes, lector regionale arbeidsmarkt aan de Hanzehogeschool Groningen. "Dus ik verwacht een wildgroei in opleidingsbedrijven en opleidingen."

De NOS ging langs bij een hypnosetraining die mensen vanaf 1 maart kunnen volgen met het STAP-budget:

STAP-budget vanaf 1 maart beschikbaar

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl