Bijna 25.000 asielverzoeken vorig jaar, in september meeste aanvragen
Sinds de vluchtelingencrisis in 2015 zijn er niet zoveel asielzoekers naar Nederland gekomen als vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
In totaal hebben vorig jaar bijna 25.000 mensen een eerste asielverzoek ingediend. Dat is een toename van 80 procent ten opzichte van 2020, toen het er bijna 14.000 waren. Dat jaar golden er vele reisbeperkingen door de coronapandemie.
In 2019, het jaar voor de pandemie, dienden 22.500 mensen een asielverzoek in.
Syriërs
Vooral in de tweede helft van 2021 nam het aantal aanvragen toe. Syriërs vormden, net als het jaar daarvoor, de grootste groep asielzoekers; een derde van het totaal. Na deze groep vormden Afghanen en Turken de grootste groep.
In februari 2021 verwerkte de IND de minste asielverzoeken (780). In september kwamen de meeste aanvragen binnen (3950), wat volgens het CBS te verklaren valt door het aantal gevluchte Afghanen.
Nareizigers
Zo'n 3000 Afghanen vroegen volgens het CBS asiel aan in Nederland nadat de Taliban daar vorig jaar in de zomer de macht greep. Dat is bijna acht keer zo veel als een jaar eerder.
Veel van de Afghanen kwamen met evacuatievluchten naar Nederland. Aanvankelijk mochten alleen Afghaanse tolken en hun gezinnen naar Nederland komen. Onder druk van de Tweede Kamer werd dat verruimd naar mensenrechtenactivisten, journalisten en medewerkers van militairen.
Naast mensen die een eerste asielaanvraag deden, kwamen er ook nareizende gezinsleden naar Nederland. Vorig jaar waren dat ruim 10.000, veelal uit Syrië. In de twee jaar daarvoor waren het er gemiddeld 4000.
Hieronder zie je de ontwikkeling van het aantal eerste asielaanvragen en nareizigers:
Dat het aantal nareizigers hoger was dan in de jaren voor corona, valt volgens een woordvoerder van het CBS mogelijk te verklaren door een inhaaleffect. Tijdens de pandemie kon deze groep vaak niet reizen door de gesloten grenzen. Dat geldt volgens het CBS ook voor mensen die een eerste asielaanvraag deden.
Ruimtegebrek
Door de grote toestroom van vluchtelingen kampen azc's met ruimtegebrek. Toenmalig staatssecretaris Broekers-Knol zei in december dat het beddentekort zo groot was dat er een acute noodsituatie dreigde. Alkmaar, Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam werden toen door het nog demissionaire kabinet gedwongen op vluchtelingen op te vangen.
In de asielopvang was geen bed over. Waar ging het precies mis en hoe kon het zo ver komen?
De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg, zei dat daarvoor geen juridische basis was. Hij ging in gesprek om te bekijken hoe het probleem opgelost kan worden. Volgens Van der Burg moeten er 13.000 nieuwe plekken gerealiseerd worden om ervoor te zorgen dat asielzoekers straks niet op straat slapen.
1,2 miljoen
Volgens een rapport van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat in de zomer van vorig jaar uit kwam, steeg in 2020 wereldwijd het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen.
Wereldwijd vluchten veel mensen vooral binnen hun eigen land, maar van de mensen die naar het buitenland vluchtten, kwamen de meesten uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Sudan en Myanmar. Bijna negentig procent van hen werd opgevangen door buurlanden. Daarnaast ving Duitsland er veel op: zo'n 1,2 miljoen.