NOS Nieuws

Opnieuw meer mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging

Het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen is opnieuw toegenomen. Het waren er vorig jaar ruim 82 miljoen, een stijging van 4 procent vergeleken met het recordaantal een jaar eerder.

Volgens een rapport van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR was het merendeel binnen eigen land op de vlucht. Vooral in Ethiopië, Sudan, Mozambique, Jemen, Afghanistan en Colombia steeg het aantal binnenlandse ontheemden.

Van de mensen die naar het buitenland vluchtten, kwamen de meesten uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Sudan en Myanmar. Bijna negen op de tien vluchtelingen worden opgevangen in buurlanden. Maar daarnaast ving ook Duitsland veel vluchtelingen op: 1,2 miljoen.

Kinderen in ballingschap

Vorig jaar was het negende jaar op rij dat er sprake was van een stijging van het aantal ontheemden wereldwijd, zegt de UNHCR. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi moeten wereldleiders zich meer inspannen voor vrede en stabiliteit.

"Elk cijfer vertegenwoordigt een persoon die uit zijn huis is verdreven en staat voor een verhaal van ontheemding, verlies en lijden", zegt Grandi. "Deze mensen verdienen onze aandacht en steun, niet alleen met humanitaire hulp, maar ook bij het vinden van oplossingen voor hun benarde situatie."

Tussen 2018 en 2020 zijn bijna een miljoen kinderen als vluchteling geboren en volgens de UNHCR zullen velen dat mogelijk nog jaren blijven. "De tragedie van zoveel kinderen die in ballingschap worden geboren, zou reden genoeg moeten zijn om veel meer inspanningen te leveren om conflicten en geweld te voorkomen en te beëindigen", zegt Grandi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl