NOS Nieuws

Techbedrijven gedagvaard in onderzoek naar Capitoolbestorming

De commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool in Washington heeft Twitter, YouTube, Reddit en Facebook-moederbedrijf Meta gedagvaard. De commissie wil dat de techbedrijven documenten overhandigen waarmee kan worden onderzocht hoe desinformatie en opruiende berichten zich online konden verspreiden in aanloop naar de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari vorig jaar.

De onderzoekscommissie had de socialemediabedrijven in augustus ook al om informatie gevraagd, maar volgens voorzitter Bennie Thomson hebben ze aan die oproep onvoldoende gehoor gegeven. Daarom komt de commissie nu met een dagvaarding.

"We kunnen niet toestaan dat ons belangrijke werk verder wordt vertraagd", zegt Thomson in een verklaring. Volgens hem wil de commissie vooral weten wat de techbedrijven hebben gedaan om te voorkomen dat hun platforms konden uitgroeien tot "broedplaatsen voor geradicaliseerde mensen om geweld te gebruiken".

De techbedrijven hebben tot 27 januari om de gevraagde informatie te leveren. Behalve berichten en filmpjes van gebruikers gaat het ook om interne documenten over hoe ze optraden tegen eventuele opruiende berichten en desinformatie.

YouTube, Meta en Reddit laten in een reactie aan persbureau AP weten dat ze actief willen samenwerken met de onderzoekscommissie. Twitter heeft nog niet gereageerd.

Sinds de gebeurtenissen in het Capitool staat de discussie over de rol van sociale media op scherp. Na de bestorming werden onder meer Twitter en Facebook er al snel van beschuldigd extremisten de ruimte te hebben gegeven opruiende berichten te verspreiden. Vorige week maakte Twitter bekend dat een speciaal team aan de slag gaat met extra controles op eventuele schadelijke berichten die te maken hebben met de bestorming van het Capitool.

Op 6 januari was het precies een jaar geleden dat een menigte woedende Trump-aanhangers het Amerikaanse parlementsgebouw bestormde. In de video hieronder blikken onze correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester terug op die gebeurtenis:

Een jaar na de Capitoolbestorming, onze correspondenten nemen je mee terug

De parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming brengt in kaart hoe het zover heeft kunnen komen, wat de rol van de toenmalige president Trump en Republikeinse congresleden is geweest en wie er verantwoordelijk moet worden gehouden. De commissie heeft inmiddels al meer dan 300 getuigen gehoord en tienduizenden documenten verzameld.

Soepel loopt het onderzoek overigens bepaald niet. Zo probeerde oud-president Trump via de rechter te voorkomen dat documenten uit het Witte Huis bij de commissie terecht zouden komen. Ook kwam een aantal voormalige medewerkers van Trump niet opdagen bij de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl