De bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari
NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider zegt dat Facebook Capitoolrellen heeft gevoed

Facebook heeft een aantal zogeheten noodmaatregelen te vroeg uitgeschakeld die de verspreiding van desinformatie moesten tegengaan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november. Hierdoor kon het platform gebruikt worden om de Capitoolbestorming begin dit jaar te organiseren, zegt een klokkenluider die zichzelf onthulde in het CBS-programma 60 Minutes.

De klokkenluider is de 37-jarige datawetenschapper Frances Haugen, een voormalig medewerker van het bedrijf. Ze werkte onder meer bij het team dat politieke desinformatie moest tegengaan. De maatregelen werden volgens haar uitgeschakeld omdat ze de groei van het platform beperkten.

Haugen zegt dat de oorsprong van de problemen ligt in een verandering van het algoritme in 2018. Dit leidde er volgens haar toe dat er meer verdeeldheid tussen gebruikers op Facebook ontstond. Facebook paste dat algoritme niet meer aan omdat het zag dat gebruikers daardoor juist vaker terugkwamen op het sociale medium, waardoor er meer advertenties verkocht werden.

"Ik zag keer op keer dat er belangenconflicten waren tussen wat goed was voor het publiek en wat goed was voor Facebook", zegt Haugen. "En Facebook koos steeds voor het eigen belang, zoals het verdienen van meer geld."

Bekijk op Twitter een fragment van het interview bij 60 Minutes:

Nick Clegg, Facebooks toplobbyist, zei bij CNN voorafgaand aan het interview met Haugen al dat hij de uitspraken over de beveiligingsmaatregelen verwachtte. Hij noemde de beweringen "belachelijk" en voerde aan dat Facebook vorig jaar miljarden nepaccounts verwijderde.

Hij stelt dat een sociaal medium niet in staat is de polarisatie tussen bevolkingsgroepen die al plaatsvindt nog verder te vergroten. De verantwoordelijkheid voor de opstand van 6 januari lag "duidelijk bij mensen die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden, inclusief toenmalig president Trump", zei Clegg.

Haugen werkte ongeveer twee jaar als productmanager bij Facebook. Daarvoor had ze vergelijkbare functies bij andere techbedrijven als Google, Pinterest en Yelp. In het exclusieve interview zegt ze dat ze veel van de problemen bij Facebook ook heeft waargenomen bij andere socialemediabedrijven, maar dat het "bij Facebook substantieel erger was dan alles wat ik eerder heb gezien".

Boze aanhangers van president Trump drongen destijds het Capitool binnen en ontregelden de stemming over de verkiezingsuitslag:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl