Demonstranten bestormen op 6 januari het Capitool in Washington D.C.
NOS Nieuws

Onderzoekscommissie Capitoolbestorming niet met lege handen, ondanks zwijgende getuigen

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

Ja, de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool heeft te maken met weigerende getuigen, maar nee, het is niet zo dat het onderzoek niets oplevert. Want ondanks die - overigens belangrijke - weigeraars heeft de commissie ook al duizenden documenten in handen waaruit een steeds duidelijk beeld naar voren komt van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld in het Witte Huis op 6 januari .

Na de persoonlijk adviseur Steve Bannon van voormalig president Trump weigerde deze week ook zijn stafchef Mark Meadows voor de commissie te verschijnen. De commissie heeft voor beide mannen vervolging wegens minachting van het congres gevraagd bij het ministerie van Justitie. Bannon wordt inderdaad aangeklaagd. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden of dat ook met Meadows gaat gebeuren.

Eerder werkte Meadows nog mee, maar nu beroept hij zich op 'executive privilege'. Dat is de uitzonderingsregel waardoor communicatie met de president geheim mag blijven als het staatszaken in gevaar brengt.

Voor hij van gedachte veranderde, overhandigde Meadows duizenden documenten aan de commissie. Daaronder zijn berichtjes van bezorgde presentatoren van Fox News, en de zoon van de toenmalige president Don jr. Allemaal drongen ze er bij de stafchef op aan dat Trump de menigte tot bedaren moest brengen. Met een speech of met een tweet. Het duurde uren voor de president dat daadwerkelijk deed.

De volledige verklaring van vicevoorzitter van de onderzoekscommissie en vooraanstaand Republikein Liz Cheney gisteravond, waarin ze de tekstberichten voorleest:

Vicevoorzitter van de onderzoekscommissie en Republikein Liz Cheney las een aantal tekstberichten voor: "Mark, de president moet de mensen in het Capitool oproepen naar huis te gaan. Dit beschadigt ons allemaal. Hij vernietigt zijn nalatenschap", stuurde vooraanstaand Fox News-presentatrice Laura Ingraham.

Bill Kilmeade van praatprogramma Fox & Friends schreef: "Alsjeblieft, laat de president nu op televisie verschijnen. Hij vergooit alles wat jullie tot nu toe hebben bereikt." En Sean Hannity drong aan op het volgende: "Kan de president een oproep doen? Vragen of de mensen het Capitool verlaten?"

Opmerkelijk is dat de presentatoren Ingraham en Hannity diezelfde avond hun shows openden met de suggestie dat dit geen Trump-aanhangers konden zijn en er zich Antifa-sympathisanten in de menigte bevonden. Berichten die later ontkracht zijn.

We hebben een speech uit de Oval Office nodig. Hij moet deze shit zo snel mogelijk veroordelen.

Don Jr., oudste zoon oud-president Trump

De oudste zoon van de president wordt ook geciteerd: "We hebben een speech uit de Oval Office nodig. Hij moet deze shit zo snel mogelijk veroordelen", aldus Don jr. Na het voorlezen van de tekstberichten onderstreept Cheney nog eens dat Donald Trump 187 minuten lang geen actie ondernam.

Naast de onthullende tekstberichten overhandigde Meadows ook een Powerpoint-presentatie, waarin hij de president aanraadde een nationale noodsituatie af te kondigden om de verkiezingsuitslag terug te draaien.

In de Powerpoint-presentatie met de naam 'Verkiezingsfraude, buitenlandse inmenging en opties voor 6 januari', staan onder meer aanbevelingen hoe Trump een tweede termijn als president zou kunnen pakken op basis van inmiddels ontkrachte samenzweringstheorieën over stembusfraude.

Vaststelling verkiezingsuitslag tegenhouden

Omdat Meadows deze Powerpoint in zijn bezit had aan de vooravond van 6 januari moet hij er volgens de commissie van op de hoogte zijn geweest dat Trump en zijn vertrouwelingen er alles aan wilden doen om de vaststelling van de verkiezingsuitslag tegen te houden.

De voorzitter van de onderzoekscommissie Adam Schiff (Democraat) citeerde ook nog een Congreslid en vertrouweling van Trump die de volgende dag aan Meadows appte: "We hebben alles gedaan om de uitslag van de zes staten te verwerpen. Het spijt me dat niets gelukt is."

Schiff noemde dat 'chilling' en had Meadows graag gevraagd wat hij ervan vond. Zowel Meadows als Bannon kunnen tot een jaar gevangenisstraf krijgen als ze niet getuigen voor het congres.

Schade verhalen op Proud Boys en Oath Keepers

Vanmiddag maakte de officier van justitie van Washington D.C. Karl Racine (Democraat) bekend dat hij de extreemrechtse groeperingen Proud Boys en de Oath Keepers aanklaagt voor de gewelddadige aanval op het Capitool.

Racine wil de kosten van de miljoenenschade die de stad Washington heeft opgelopen verhalen op de groeperingen. Racine gebruikt daarvoor een wet die ooit ontworpen is om de racistische Ku Klux Klan te verlammen door ze financieel uit te kleden.

Wat gebeurde er precies op 6 januari? Bekijk in deze video hoe het die dag uit de hand liep:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl