Klokkenluider Frances Haugen getuigt in de Senaat
NOS Nieuws

Zuckerberg: valse beschuldigingen van klokkenluider over Facebook

Mark Zuckerberg ontkent de beschuldiging van klokkenluider Frances Haugen dat Facebook winst belangrijker vindt dan de veiligheid van gebruikers. De Facebook-topman reageerde op haar in een post vanaf z'n eigen Facebook-account.

Haugen trad afgelopen weekend naar buiten in interviews met de Amerikaanse zender CBS en de krant The Wall Street Journal. Ze werkte als datawetenschapper bij het team dat desinformatie op Facebook moet tegengaan. In de interviews zei ze dat Facebook keer op keer voor oplossingen koos waar de winst van het bedrijf het meest bij gebaat was.

Zo werden er noodmaatregelen om desinformatie tegen te gaan uitgezet na de Amerikaanse verkiezingen. Dat droeg er volgens Haugen aan bij dat aanhangers van Trump twee maanden later het Capitool bestormden. Ook zei Haugen dat bij Facebook uit eigen onderzoek bekend is dat Instagram schadelijk is voor tienermeisjes en bijvoorbeeld zelfmoordgedachten kan versterken.

Hoorzitting

Haugen herhaalde haar beschuldigingen gisteravond tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat: "De leiding van het bedrijf weet hoe Facebook en Instagram veiliger moeten worden, maar verandert het noodzakelijke niet omdat ze astronomische winsten verkiezen boven mensen."

Daarop reageerde Facebook met een verklaring waarin staat dat het bedrijf het niet eens is "met de karakterisering van veel zaken waar ze over heeft getuigd". Wel zegt het bedrijf voorstander te zijn van regulering, iets waar Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres ook op aandringen: "De regels van het internet zijn 25 jaar geleden voor het laatst vernieuwd. Het is tijd dat het Congres ingrijpt, in plaats van te verwachten dat de industrie sociale beslissingen neemt die wetgevers zouden moeten nemen."

Bekijk hier een deel van het interview van Haugen met CBS: "Instagram is schadelijk voor jonge vrouwen"

Facebook-klokkenluider: 'Instagram is schadelijk voor jonge vrouwen'

In zijn persoonlijke post gaat Zuckerberg dieper in op de beweringen van Haugen, die volgens hem "nergens op slaan". Hij wijst erop dat Facebook veel geld investeert in het tegengaan van schadelijke content: "Als we daar niks om zouden geven, waarom hebben we dan zoveel meer mensen in dienst die hier tegen strijden dan welk ander bedrijf in onze sector dan ook?"

Zuckerberg zegt ook dat het gezien het verdienmodel van Facebook helemaal niet logisch is om vooral polariserende content in de tijdlijnen van gebruikers te tonen: "Wij verdienen geld aan advertenties en adverteerders vertellen ons continu dat ze hun advertenties niet naast schadelijke of boze content willen hebben."

Daarnaast hebben sociale media zoals Instagram ook voordelige effecten op onder meer tienermeisjes, zegt Zuckerberg: "Ons onderzoek toonde juist aan dat veel tieners geholpen worden door Instagram te gebruiken als ze worstelen met de issues waar tieners altijd door geplaagd worden."

De Facebook-topman kwam ook nog kort terug op de storing van maandag van Facebook, Whatsapp en Instagram die hij "de ergste storing in jaren" noemde. "Dit herinnerde er ons ook aan hoe belangrijk ons werk voor mensen is."

Klokkenluider Haugen daarentegen juichte de storing juist toe, zei ze tijdens de hoorzitting: "Ik weet niet waarom er een storing was, maar ik weet wel dat Facebook meer dan vijf uur lang niet gebruikt werd om kloven in de samenleving te verdiepen, democratieën te destabiliseren en jonge meisjes en vrouwen zichzelf slecht te laten voelen over hun lichaam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl