NOS NieuwsAangepast

Jaar na bestorming Capitool haalt Biden hard uit naar Trump

In Washington is de bestorming van het Capitool herdacht, vandaag een jaar geleden. President Biden en vicepresident Harris hielden een toespraak in de centrale hal van het parlementsgebouw, de plek waar een woedende menigte op 6 januari 2021 binnendrong.

Biden riep Amerikanen in zijn toespraak op om op te staan tegen politiek geweld en leugens. "We moeten absoluut duidelijk zijn over wat waar is en wat een leugen is. Dit is de waarheid: een voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika heeft een web van leugens gecreëerd en verspreid over de verkiezingen van 2020."

De president, die hiermee doelde op de onbewezen claim van Trump dat er verkiezingsfraude was gepleegd, houdt zijn voorganger volledig verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool. "Voor het eerst in de geschiedenis verloor een president niet alleen de verkiezingen, maar probeerde hij ook een vreedzame machtsoverdracht tegen te houden."

Biden benadrukte onder meer dat Trump tijdens de aanval op het Capitool urenlang niets deed:

Biden over rol Trump bij Capitoolbestorming: 'Hij bekeek het en deed niks'

Volgens Biden had Trump meer oog voor macht dan voor principes en waarden. "Hij diende zijn eigen belangen meer dan de belangen van het land. En hij vond zijn gekrenkte ego belangrijker dan onze democratie. Hij kon niet accepteren dat hij had verloren."

Trump zegt in een reactie dat de toespraak van Biden juist alleen maar tot meer verdeeldheid leidt. "Dit politieke theater leidt de aandacht af van het feit dat Biden compleet heeft gefaald."

Volgens de oud-president heeft zijn opvolger er onder meer voor gezorgd dat de regering de controle over de coronacrisis kwijt is en dat de Verenigde Staten geen grenzen meer hebben. Ook noemt Trump de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan onder Bidens bewind "misschien wel de meest beschamende dag in de lange en aanzienlijke geschiedenis van de Verenigde Staten".

De verklaring van Trump is op Twitter gedeeld door zijn woordvoerder Liz Harrington:

Ook vicepresident Harris hield een toespraak bij de herdenkingsbijeenkomst. Volgens haar is de datum 6 januari 2021 in veler geheugen gegrift, net zoals 11 september 2001. Ze beschouwt de bestorming van het Capitool niet alleen als een aanval op democratisch gekozen politici, maar ook als aanval op de Amerikaanse instituties, waarden en idealen.

Harris zei dat 6 januari symbool staat voor de democratie in de Verenigde Staten, zowel voor de kracht van die bestuursvorm als voor de waakzaamheid die nodig is. "Als we niet waakzaam zijn, houdt de democratie geen stand. Ze zal haperen en falen." Harris roept Amerikanen op om zich te verenigen om de democratie te verdedigen.

Correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester nemen je mee terug naar 6 januari 2021:

Een jaar na de Capitoolbestorming, onze correspondenten nemen je mee terug

Veel Republikeinen waren niet bij de herdenking waar Biden en Harris spraken, vanwege de uitvaart van een partijgenoot. Maar volgens Amerikaanse media is hun afwezigheid ook tekenend voor de verdeeldheid in het politieke landschap.

De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, had gisteren al gezegd dat sommige Democraten de bestorming van het Capitool misbruiken voor eigen gewin. "6 januari vorig jaar was een duistere dag voor het Congres en voor het land, maar het is schokkend om te zien dat sommige Democraten in Washington deze dag proberen uit te buiten om partijpolitieke doelen te bereiken."

Onderzoek naar bestorming

Het onderzoek naar de bestorming van het Capitool is ondertussen nog in volle gang. De parlementaire commissie die hiermee is belast onderzoekt hoe de aanval tot stand is gekomen en wie daarvoor verantwoordelijk moet worden gehouden. Ook de rol van president Trump en Republikeinse Congresleden wordt onderzocht.

De commissie heeft inmiddels meer dan 300 getuigen gehoord en tienduizenden documenten verzameld. Ook zijn de commissieleden het hele land doorgereisd om gekozen volksvertegenwoordigers te vragen in hoeverre ze door voormalig president Trump onder druk zijn gezet.

Twitter-team

Twitter heeft vandaag bekendgemaakt dat een speciaal team aan de slag gaat met extra controles op eventuele schadelijke berichten die te maken hebben met de bestorming van het Capitool. Socialenetwerksites als Twitter en Facebook werden er na de bestorming van beschuldigd extremisten de mogelijkheid te hebben gegeven die aanval te organiseren.

Het nieuwe team van Twitter, dat vanwege de herdenking van de Capitoolbestorming is aangesteld, zal vooral accounts en tweets monitoren die mogelijk aanzetten tot geweld. Het is niet bekend hoe groot het team is.

Twitter greep kort na de Capitoolbestorming al hard in door het account van Trump permanent op te schorten. Facebook weert de Amerikaanse oud-president tot zeker januari 2023 van het platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl