NOS Schaatsen

Nuis neemt revanche en kan olympische titel op 1.500 meter wél verdedigen

Nuis kan olympische titel op 1.500 meter wél verdedigen na zege op OKT

Kjeld Nuis heeft zich op de 1.500 meter wél weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen nam Nuis op de slotdag revanche op zijn teleurstellende 1.000 meter, de afstand waarop hij net naast een startbewijs voor Peking greep. Hij won de 1.500 meter in 1.43,85.

Daarmee was de olympisch kampioen, die afgelopen NK genoegen moest nemen met zilver achter Thomas Krol, nipt sneller dan zijn grote rivaal. Krol werd met 1.43,87 tweede en zal in Peking zowel de 1.000 als de 1.500 meter rijden, want hij pakte woensdag al dat felbegeerde startbewijs op de 1.000 meter.

Spanning

Het was voor Nuis alles of niets op de laatste afstand in Heerenveen. Woensdag greep hij met 0,12 seconde naast een startbewijs op de 1.000 meter, de afstand waarop hij ook olympisch kampioen is. Na afloop van de race ging het in eerste instantie dan ook niet over zijn succesvolle 1.500 meter.

"Ik baal nog steeds heel erg van gisteren", vertelde Nuis. "Dus ik voel van alles door elkaar. Het doet zo'n pijn als je een titel niet kunt verdedigen. Dus vandaag zat de spanning tot aan mijn oren. Ik moest echt tegen mijzelf zeggen: blijf rustig."

Bekijk hieronder de reacties van Kjeld Nuis en Tijmen Snel.

Patrick Roest, die vier jaar geleden zilver pakte achter Nuis in Pyeongchang, greep naast een derde startbewijs. Hij heeft al tickets voor de 5.000 en 10.000 meter, maar eindigde met 1.45,30 als vierde. Dat kwam omdat Tijmen Snel verrassend sneller was en met 1.45,16 (een persoonlijk record) als derde eindigde.

"Het is nu afwachten voor mij", vertelde Snel na afloop. "Dit is alles wat ik eruit kon halen en alles wat erin zat. Ik rijd een persoonlijk record en dat wil je hier laten zien, dus ik kan hier alleen maar heel erg tevreden over zijn."

Matrix

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen draait het deze week allemaal om de startbewijzen voor de Olympische Spelen in Peking. De schaatsbond heeft een matrix opgesteld waarin is vastgelegd op welke afstanden Nederlandse schaatsers de grootste kans hebben op olympisch succes.

In totaal mogen negen mannen en negen vrouwen naar China. Bij de mannen zijn alleen Thomas Krol (1.000 en 1.500 meter), Patrick Roest (5.000 en 10.000 meter), Kjeld Nuis (1.500 meter), Kai Verbij (500 en 1.000 meter) en Jorrit Bergsma (5.000 en 10.000 meter) al zeker van deelname aan de Spelen.

Merijn Scheperkamp won maandag verrassend de 500 meter en lijkt zich op te kunnen maken voor zijn olympische debuut, maar hij moet nog even wachten met het boeken van een ticket.

Ook Hein Otterspeer (1.000 meter), Tijmen Snel (1.500 meter), Dai Dai N'tab (500 meter) en Sven Kramer (5.000 meter) zitten officieel nog in de wachtkamer.

Het is reëel dat Otterspeer en Kramer ook naar Peking gaan, omdat Bergsma waarschijnlijk zal worden aangewezen op de massastart. Kramer maakt nog een goede kans op een uitverkiezing voor de ploegenachtervolging. Dat zou dan ten koste gaan van N'tab en ook de plaats van Snel is nog niet helemaal zeker.

De KNSB heeft namelijk ook nog het recht om een schaatser die zich niet individueel heeft geplaatst, toch aan te wijzen voor de ploegenachtervolging of de massastart. Op zondag 2 januari maakt de KNSB de definitieve selectie voor Peking bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl