NOS Schaatsen

Kramer en Bergsma nog in de race voor olympisch ticket, Roest is zeker na winst

Patrick Roest heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi het eerste startbewijs op de 5.000 meter veroverd. Ook Sven Kramer maakt nog kans op deelname aan zijn vijfde Olympische Winterspelen: de drievoudig olympisch kampioen op de vijf kilometer reed naar de derde tijd en neemt plaats in de wachtkamer.

Jorrit Bergsma reed in Heerenveen de tweede tijd en lijkt zich ook op te kunnen maken voor Peking. Hij moet net als Kramer nog wel afwachten.

OKT: Roest pakt ticket op vijf kilometer, Bergsma en Kramer in wachtkamer

Roest reed op het belangrijkste moment een uitstekende race. Met 6.08,64 bleef hij Bergsma (6.11,14) en Kramer (6.12,29) ruim voor. Voor Marcel Bosker waren de druiven zuur. Hij kwam 1,31 seconden tekort voor een podiumplaats en heeft zich niet geplaatst op de 5.000 meter.

Voor Kramer was het erop of eronder bij zijn laatste OKT. De 35-jarige schaatser, die sinds 2010 ongeslagen is op de olympische vijf kilometer, wil zijn imposante loopbaan in februari dolgraag afsluiten met een vierde olympische titel op rij op zijn favoriete afstand.

Om daar kans op te blijven maken, moest hij in de topdrie eindigen in Thialf. Kramer ging als eerste van de kanshebbers van start, in de laatste rit voor de dweilpauze. Aan hem de taak om een scherpe tijd neer te zetten.

'Echt alles gegeven'

Met nog drie ronden te gaan plaatste Kramer een van zijn ouderwetse versnellingen. "Dit gezicht kennen we van Kramer, dit is de grootmeester op de vijf kilometer", zei commentator Erik van Dijk terwijl Kramer met een verbeten blik tot het gaatje ging. In de laatste twee ronden perste de Fries er alles uit, met nog een knap rondje 28,9 als resultaat.

"Ik heb gewoon echt alles gegeven", zei Kramer na zijn rit, terwijl hij uitpufte op een bankje. "Ik ben heel erg blij ben dat ik deze rit heb geleden. Wat er ook gebeurd was, ik heb hier mijn beste rit van het jaar gereden. Daar ben ik blij mee", aldus Kramer.

Bekijk de interviews met Kramer en Roest hieronder.

Bosker was de eerste die na de dweil in de buurt kwam van de tijd van Kramer, maar hij beet zich in de laatste rondjes toch stuk op de tijd van zijn ploeggenoot.

In de rit daarna begon Roest meteen sneller dan Kramer. De 26-jarige vicewereldkampioen, dit seizoen de beste Nederlander op de vijf kilometer, reed in de eerste rondjes sneller dan zijn eigen baanrecord. Een nieuwe recordtijd zat er niet in, maar Roest reed wel een prachtige, vlakke rit.

"Ik had de hoop dat k hem nog kon afbouwen. Dat zat er niet in omdat de omstandigheden te zwaar waren, maar ik ben zeker van de Spelen dus dat is lekker", reageerde Roest.

Van Marwin Talsma had Kramer na acht rondjes niet meer te vrezen. De Fries, die vooraf werd gezien als een van de outsiders, ging helemaal stuk en werd bijna ingehaald door Roest. Talsma, die in aanloop naar het OKT griep had, eindigde als laatste.

In de slotrit konden alleen Bergsma en Beau Snellink Kramer nog van het podium rijden. Halverwege de race was Bergsma voor het eerst iets sneller dan Kramer. Ook Snellink dook even onder de tijd van de drievoudig olympisch kampioen, maar in de laatste ronden moest het jonge talent te veel toegeven.

Het OKT duurt nog tot en met donderdag. Bekijk het programma hieronder.

 • NOS
  Het programma op het OKT op maandag 27 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op dinsdag 28 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op woensdag 29 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op donderdag 30 december

Bergsma en Kramer zullen de matrix van de KNSB de komende dagen nauwlettend in de gaten houden. Bergsma staat als nummer twee elfde op de matrix, Kramer staat als nummer drie veertiende. Er mogen in totaal negen Nederlandse schaatsers naar Peking.

Pas wanneer alle afstanden verreden zijn, worden de olympische startbewijzen definitief verdeeld. De KNSB heeft ook nog het recht om een schaatser die zich niet individueel geplaatst heeft, toch aan te wijzen voor de ploegenachtervolging of de massastart.

Kan Kramer ticket boeken?

Mede daarom denkt Kramer wel dat hij veilig is. "Ja. Zeg nooit nooit, maar ik weet dat ik van waarde voor de ploegenachtervolging ben en dat ik een goede vijf zal rijden. Dat zou mooi zijn, maar laten we niet op de feiten vooruit lopen. We hebben nog een paar dagen te gaan."

Ingewikkeld? Bekijk de uitlegvideo hieronder en lees dit artikel over de matrix.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

De lange afstanden worden dit seizoen gedomineerd door één man: de Zweed Nils van der Poel won alle 5.000 meters met overmacht.

Roest stond twee keer op het podium. Hij werd in Polen derde en in Salt Lake City tweede, op gepaste afstand van de eigenzinnige Zweed. Bergsma eindigde als vierde en zesde.

Kramer reed één wereldbeker. In Polen eindigde hij als negende in de B-groep. Na dat teleurstellende resultaat besloot hij zich via twee marathons en een trainingskamp voor te bereiden op het OKT. Kramer heeft een moeizaam voorseizoen achter de rug, omdat hij zich afgelopen voorjaar heeft laten opereren aan een langslepende rugblessure.

Bekijk de volledige uitslag van de 5.000 meter hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl