NOS Schaatsen

Leerdam pakt eerste olympische ticket, ook goede papieren voor De Jong en Wüst

Jutta Leerdam heeft zich bij het olympisch kwalificatietoernooi op de 1.000 meter geplaatst voor de Olympische Winterspelen van Peking.

Ook Antoinette de Jong en Ireen Wüst maken nog kans op een startbewijs. Of zij zich definitief plaatsten, hangt af van het vervolg van het OKT, dat nog tot en met donderdag duurt.

OKT: Leerdam snelt naar ticket op 1.000 meter, Kok en Ter Mors grijpen mis

Leerdam was in een leeg Thialf duidelijk beter dan haar concurrenten. Met 1.14,09 bleef ze De Jong bijna een halve seconde voor. Wüst eindigde op de derde plaats.

De 22-jarige Leerdam heeft nog geen olympische ervaring, maar stond wel als topfavoriet aan de start. "Je moet het nog wel eventjes doen", reageerde ze opgelucht.

Om kans te maken op een olympisch ticket, moesten de schaatssters in Heerenveen in ieder geval bij de beste drie zitten op de 1.000 meter.

Michelle de Jong, Jorien ter Mors en Femke Kok vielen als eersten buiten de boot. Ter Mors kan haar titel op de 1.000 meter daardoor niet verdedigen. De olympisch kampioene van 2018, die bezig is aan een moeizaam seizoen, reed met 1.15,08 naar de vijfde plaats.

Kok zesde

Ook Femke Kok, favoriet voor een ticket op de 500 meter, stelde teleur. Met 1.15,14 kwam de 21-jarige sprintster niet verder dan de zesde plek. "Ik baal echt ontzettend. Het begon goed, maar op een gegeven moment was het gewoon klaar", reageerde Kok.

Bekijk de interviews met Leerdam, Kok en De Jong hieronder.

De Jong verraste daarentegen met haar tweede plaats en een sterke laatste ronde. Na haar race kwamen de emoties naar boven, ook omdat De Jong met haar tweede plaats haar zusje Michelle van het podium stootte. "Ik zei ook: sorry... Ik gun het haar ook gewoon heel erg."

"Ik ben blij dat ik heel hard gereden heb. Het is een heel raar toernooi met heel veel emoties, nu al. Iedereen had mij een beetje afgeschreven voor de duizend meter, maar ik dacht: ik ga gewoon heel hard rijden", aldus De Jong, die in februari bij haar derde Spelen ook van start hoopt te gaan op de 1.500 meter, de 3.000 meter en de ploegenachtervolging.

Outsider Suzanne Schulting, olympisch shorttrackkampioene op de 1.000 meter, kwam tekort. Met 1.15,42 eindigde ze als achtste. Schulting heeft zich al wel geplaatst voor het olympisch shorttracktoernooi, waar ze als topfavoriet aan de start zal staan.

Lotte van Beek meldde zich af voor de 1.000 meter. Van Beek, in 2014 vijfde bij de Spelen in Sotsji, is door haar rug gegaan. Ze richt zich volledig op de 1.500 meter.

Het OKT duurt nog tot en met donderdag. Bekijk het programma hieronder.

 • NOS
  Het programma op het OKT op maandag 27 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op dinsdag 28 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op woensdag 29 december
 • NOS
  Het programma op het OKT op woensdag 29 december

Dat De Jong en Wüst hun ticket naar Peking nog niet definitief kunnen boeken, heeft te maken met de selectieprocedure van de KNSB. Om te bepalen welke negen schaatssters naar de Spelen mogen, heeft de schaatsbond een selectievolgorde - de zogenaamde matrix - opgesteld.

De Jong en Wüst vallen nu nog net onder de streep, maar ze maken nog wel een goede kans. Wanneer schaatssters zich de komende dagen op meerdere afstanden plaatsen, kunnen ze opschuiven. Zowel De Jong als Wüst hopen zelf ook nog op andere afstanden startbewijzen te veroveren.

Meer weten over die matrix? Bekijk de uitlegvideo hieronder en lees dit artikel.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

De 1.000 meter werd bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen gedomineerd door de Amerikaanse Brittany Bowe en de Japanse Miho Takagi.

Leerdam was steeds de beste Nederlandse in het internationale veld. De wereldkampioene van 2020 werd achtereenvolgens vijfde, vierde en tweede.

Vanwege de internationale krachtsverhoudingen staat de kilometer bij de vrouwen op de zesde plaats in de matrix. De nummer twee en drie staan op plaats tien en dertien. De kans is daardoor wel reëel dat ook De Jong en Wüst zich plaatsen.

Bekijk de volledige uitslag van de 1.000 meter op het OKT hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl