NOS Schaatsen

Gespannen De Jong strijdt op OKT voor derde Spelen: 'Wil heel graag'

Antoinette de Jong was al twee keer actief op de Olympische Spelen en probeert komende week op het olympisch kwalificatietoernooi voor de derde keer in haar schaatscarrière een olympisch ticket te veroveren. Ze staat in Thialf bij liefst vier individuele afstanden op de startlijst, maar de 1.500 en de 3.000 meter zijn haar hoofddoel.

Schaatsster De Jong: 'Schouten verslaan mogelijk, maar je moet heel hard rijden'

Gespannen is ze wel, ondanks de ervaring die ze inmiddels heeft. "Acht jaar geleden reed ik m'n eerste OKT. Toen genoot ik er echt van dat ik een mooi toernooi ging rijden, een seniorentoernooi. Alles kon, alles mocht en ik plaatste me."

"Vier jaar geleden was het natuurlijk al wel iets spannender", gaat de 26-jarige De Jong verder. "Ik had al een keer op de Spelen gereden. Ik wist wat ik kon en wilde me graag plaatsen. Dat lukte. En nu wil ik ook gewoon heel graag naar die Spelen."

Twee olympische medailles

In Sotsji reed ze de olympische 3.000 meter, vier jaar later in Pyeongchang startte ze daarnaast ook op de ploegenachtervolging. Twee olympische medailles leverde dat op: brons op de 3 kilometer en zilver met de achtervolgingsploeg.

Antoinette de Jong voor de start

Dit keer heeft ze haar pijlen niet alleen op de 3.000 meter gericht, maar ook op de 1.500 meter. "Sinds vorig jaar is mijn 1.500 wel echt verbeterd. Daarom is daar de focus meer op gelegd. Ik heb meer snelheid gekregen, die ik ook weer kan gebruiken voor de 1.000 meter."

De 1.000 meter is echter geen hoofddoel voor De Jong op dit OKT. "Mijn opening is vergeleken met de sprinters natuurlijk langzaam, waardoor ik echt snelheid moet maken in de eerste ronde. Bij de wereldbeker in Polen ging dat best goed, dus we gaan het zien."

"Ik ga er niet van uit dat ik ook op de 1.000 meter een olympisch ticket pak", kijkt De Jong met realisme vooruit. "Ik wil gewoon graag een goede race rijden. We gaan zien wat dat opbrengt, maar het is in ieder geval een goede training voor de 1.500."

De Jong (rechts) tegen Schouten

Ook op de 5.000 meter verwacht De Jong niks. "Alles mag, alles kan, niks moet. Het is vooral ook gewoon leuk", verklaart ze haar keuze om vier afstanden te rijden in Thialf. "En de 5 kilometer is op de laatste dag, dus waarom niet?"

Schouten vs. De Jong

Op de 3.000 meter krijgt De Jong te maken met Irene Schouten, de vrouw in vorm. De marathonspecialiste reed die afstand dit seizoen twee keer in wereldbekerverband en beide keren won ze. De Jong pakte in Salt Lake City achter haar landgenote het zilver.

"Het is niet onmogelijk om haar te verslaan, maar je moet gewoon heel hard rijden. Ik ga mijn uiterste best doen om de beste race te rijden die ik kan en dan gaan we zien wat dat opbrengt."

  • NOS
    Het programma op het OKT op zondag 26 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op maandag 27 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op dinsdag 28 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op woensdag 29 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op donderdag 30 december

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf wordt duidelijk welke schaatsers in februari mogen gaan strijden om olympisch goud. Maar hoe werkt het toernooi eigenlijk? En wat is de matrix? Dat leggen we uit.

Olympische matrix en aanwijsplekken: de puzzel uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl