In Thialf blijven de toegangsdeuren gesloten tijdens OKT en EK afstanden
NOS Schaatsen

Leeg Thialf bij OKT en EK levert KNSB 'schadepost van zeven cijfers' op

Zowel het olympisch kwalificatietoernooi als de EK afstanden zullen de komende weken in een leeg Thialf worden geschaatst. Volgens Jeroen Kraaij, commercieel directeur van schaatsbond KNSB, betekent dat "een substantiële schadepost". "Dan hebben we het over een getal van zeven cijfers."

Voor de KNSB kwam de mededeling dat de coronamaatregelen verlengd worden niet als een donderslag bij heldere hemel. "We hielden al twee weken rekening met dit scenario. Organisatorisch waren we hierop voorbereid. Vorig jaar hebben we ook al met dit bijltje gehakt. We gaan er maar het beste van maken."

Nog geen toezegging

De schaatsbond rekent volgens Kraaij opnieuw op financiële steun van de demissionaire regering. Kraaij: "We gaan ervan uit dat we vanuit de overheid gecompenseerd worden voor de gederfde inkomsten als gevolg van het uitblijven van toeschouwers. Er is nog geen concrete toezegging gedaan door het ministerie van VWS. Maar we rekenen erop dat het naar volle tevredenheid wordt opgelost. Al blijven we, ondanks dat, met een fikse kostenpost zitten."

Het OKT staat op de agenda van 26 tot en met 30 december. Voor het vijfdaagse evenement, waar olympische startbewijzen voor de Winterspelen van Peking de inzet vormen voor de Nederlandse schaatsers, waren een kleine 50.000 toegangskaarten verkocht.

De strijd om de Europese titels per afstand vindt op 7, 8 en 9 januari 2022 plaats. Voor dat toernooi waren een slordige 20.000 tickets aan de man gebracht.

Al eerder achter gesloten deuren

In jaargang 2020/2021 speelde het schaatsen zich in Heerenveen ook al achter gesloten deuren af. De NK's afstanden, allround en sprint, het WK-kwalificatietoernooi, twee wereldbekers, de EK's allround en sprint plus de WK afstanden waren vorig seizoen niet voor publiek toegankelijk.

Tussen Kerst en Oud & Nieuw wordt het OKT daarmee een toernooi zoals dat het afgelopen jaar ook veelvuldig te zien was, zegt Kraaij. "Schaatsen anno nu is een televisiesport. We gaan er daarom maar een feest van maken voor de televisiekijkers thuis."

Schaatsen voor lege tribunes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl