Rutte en De Jonge
NOS NieuwsAangepast

Coronamaatregelen verlengd en mogelijk volgen er snel meer

De piek van de delta-golf ligt inmiddels achter ons, blijkt uit de cijfers, maar we moeten ons schrap zetten voor een komende omikron-golf. Dat hebben demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS gezegd op de coronapersconferentie. "We maken ons serieuze zorgen", sprak De Jonge.

Het huidige pakket van maatregelen, zoals de avondlockdown, wordt verlengd tot 14 januari. "Maar het kan best zijn dat er eerder al een nieuw weegmoment komt, want er is reden tot zorg", zei Rutte. Het Outbreak Management Team (OMT) komt eind deze week met een nieuw advies, en dan kan het zijn dat er volgende week al extra maatregelen worden afgekondigd.

"In deze kerstperiode is dat natuurlijk niet de blijde boodschap waar je op hoopt", zei Rutte, maar het is volgens hem onvermijdelijk om ook tijdens de feestdagen de regels in acht te nemen.

Juist met Kerst moeten we extra voorzichtig zijn:

Rutte: 'Juist met Kerst extra voorzichtig zijn'

"Hou je op bezoek bij opa en oma extra goed aan de maatregelen. Probeer contact tussen kinderen en 70-plussers zo veel mogelijk te voorkomen. Dus niet met de kleinkinderen knuffelen onder de kerstboom." Mensen van 70 jaar en ouder komen veel vaker in het ziekenhuis als ze corona oplopen.

De basisscholen gaan een week eerder dicht, lekte vandaag al uit. Volgens Rutte zijn daarover "heel intensieve en moeilijke gesprekken" gevoerd in het kabinet. Het leidt mogelijk weer tot leerachterstanden en voor ouders is het ronduit lastig. "Maar we konden het signaal over de omikron-golf niet negeren."

Op dit moment veroorzaakt de omikron-variant ongeveer 1 procent van de besmettingen in Nederland. "Dat lijkt weinig, maar het gaat heel snel stijgen", zei De Jonge. Zo is in Amsterdam al 3 procent van de besmettingen veroorzaakt door omikron. Er is nog veel niet bekend over de nieuwe variant, maar zeker is dat die veel besmettelijker is dan de huidige varianten van het virus.

Eind januari iedere volwassene een booster

De dreigende nieuwe golf is volgens het kabinet een goede reden om de boostercampagne verder te versnellen. Al over ruim een maand, in de tweede helft van januari, moet iedereen van 18 jaar en ouder een boosterprik gekregen kunnen hebben. Volgens het ministerie gaat het om zo'n 8,5 miljoen mensen.

Eind volgende week zijn alle 45-plussers al uitgenodigd voor een boosterprik, beloofde De Jonge. De regel dat iedereen in de zevende maand na de laatste prik een booster krijgt, wordt losgelaten. Het doel is om vanaf nu iedereen al na drie maanden zo'n prik te geven.

De Jonge over de boostercampagne:

De Jonge: 'Boostercampagne afgerond in tweede helft van januari'

De minister heeft begrip voor mensen die zich afvragen hoelang dit nog gaat duren. "Hoe lang gaan we nog van variant naar variant, van lockdown naar lockdown? Het zijn terechte vragen, waar niet een eenduidig antwoord op is."

Het nieuwe kabinet zal de aanpak van de pandemie tegen het licht houden om te komen tot een manier waarop we het virus niet meer bestrijden, maar ermee leren leven. "Zo'n langetermijnvisie is hard nodig. Want niemand wil leven met de rem erop", zei De Jonge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl