De NK Afstanden in Thialf, afgelopen oktober
NOS NieuwsAangepast

Overheidssteun voor Thialf-schaatshal onzeker, kabinet onderzoekt alternatieven

Het kabinet kan het in financiële problemen verkerende schaatscomplex Thialf in Heerenveen niet rechtstreeks steunen, zoals de Tweede Kamer graag wil. Staatssecretaris Blokhuis laat de Kamer weten dat dat in strijd met Europese regels is.

Wel wil Blokhuis onderzoeken of er op een andere manier iets gedaan kan worden zodat sporters die naar de Winterspelen gaan in elk geval de komende maanden in de schaatshal kunnen blijven trainen, schrijft hij aan de Kamer.

Partijen riepen het kabinet vorige week op 1 miljoen euro overheidssteun beschikbaar te stellen om het schaatscomplex in ieder geval het huidige seizoen open te kunnen houden. Nederlandse schaatsers zouden hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Beijing van volgend jaar dan gewoon in Heerenveen kunnen voortzetten.

Thialf kampt al langere tijd met financiële problemen. Topschaatsers, onder wie Sjinkie Knegt, Sven Kramer en Ireen Wüst, stuurden in oktober een brandbrief aan de politiek. Zij vroegen om een eenmalige overheidsbijdrage van 20 miljoen euro. Maar bij zo'n rechtstreekse financiële injectie voorziet Blokhuis problemen "met staatssteun en andere onrechtmatigheden".

'Staatssteun kan wel'

Friso Douwstra, gedeputeerde in Friesland met onder meer sport in zijn portefeuille, las de brief van Blokhuis naar eigen zeggen met verbazing. "Hij was er plots en het bevreemde ons ietwat", zegt hij in een reactie.

"Onzes inziens kan het namelijk wel. In Brussel is staatssteun prima, als het maar niet ongeoorloofd is. En volgens onze advocaten, en ook volgens de landsadvocaat, kan dit door de beugel. Wij geven als provincie zelf ook soortgelijke steun en zien dit dus echt anders."

Douwstra laat weten dat hij direct na het lezen van de Kamerbrief contact heeft gezocht met Blokhuis en zijn zorgen aan de staatssecretaris heeft overgebracht. Vandaag wordt er verder overlegd.

Steun voor noodzakelijke ingrepen

Blokhuis schrijft wel samen met NOC*NSF te bekijken hoe de noodzakelijke vervanging van essentiële onderdelen in Thialf "ondersteund" kan worden om de kwaliteit van de ijsvloer op peil te houden. Hij zal de Kamer daar voor het einde van het jaar verder over informeren.

Eerder besloten sportkoepel NOC*NSF, schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland Thialf te ondersteunen met 1,4 miljoen euro.

Ook liggen er plannen om de schaatshal financieel gezond te maken. Zo moet het stadion in de toekomst ook door andere takken van de schaatssport worden gebruikt. Schaatsbond KNSB wil bijvoorbeeld dat het stadion het nationale trainingscentrum voor kunstrijden wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl