13 februari 2021: WK Afstanden in Thialf
NOS Schaatsen

NOC*NSF, KNSB en overheid voorzien noodlijdend Thialf van flinke financiële impuls

Sportkoepel NOC*NSF, schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland gaan Thialf de komende jaren financieel helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf zo'n 2,8 miljoen op, maar staan daar 4,2 miljoen euro aan kosten tegenover.

"Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen", aldus Pier Eringa, die gesprekken voerde met de partijen en het rapport 'Samen Thialf' opstelde. "Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft."

Niet mogelijk verder te bezuinigen

Uit het plan blijkt dat de accommodatie de kosten niet verder omlaag brengen. In de afgelopen jaren is er bezuinigd door bijvoorbeeld in de personeelskosten te snijden. Volgens Eringa kan Thialf alleen overleven als aandeelhouders en de structurele gebruikers van Thialf zoals de eerder genoemde instanties bereid zijn om bij te dragen.

Pier Eringa (rechts) naast Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Daarnaast zal Thialf voor meer doeleinden gebruikt gaan worden. Zo wil de KNSB van het stadion het nationale trainingscentrum voor de kunstrijders maken.

"Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn", besluit Eringa.

Behoorlijke uitdaging

Volgens Maurits Hendriks, de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, is er "een grote inspanning verricht waardoor Thialf niet omvalt". NOC*NSF gaat de ijstempel samen met schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland financieel bijstaan.

Politicus Sander de Rouwe klopte bij NOC*NSF aan. "Toen de gedeputeerde vorig jaar voor een behoorlijke uitdaging stond, heeft hij direct contact met NOC*NSF gezocht; of we mee wilden denken met oplossingen. En dat wilden we zeer zeker", aldus de technisch directeur.

De overheden moeten de plannen nog wel voorleggen aan de kabinetsformateur,

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl