Irene Schouten
NOS Schaatsen

KNSB presenteert matrix: lange afstanden vrouwen en 1.000m mannen staan bovenaan

Irene Schouten wordt door schaatsbond KNSB als belangrijkste kandidaat aangemerkt om tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Peking een greep te doen naar goud. Dat blijkt uit de vrijdag door de schaatsbond gepresenteerde matrix.

Op die matrix staan de afstanden waarop Nederland de grootste kans heeft op olympisch succes het hoogst. Bij de vrouwen zijn dat de 5.000 meter, de massastart en de 3.000 meter. Het zijn de afstanden waarop Schouten dit seizoen excelleert.

Wie die afstanden wint tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), van 26 tot en met 30 december in Heerenveen, is zeker van deelname aan de Winterspelen.

De matrix bij de vrouwen

Bij de mannen staan respectievelijk de 1.000, 5.000 en 1.500 meter bovenaan de matrix. Op de vierde plek op die matrix volgt de nummer twee op het OKT op de 1.000 meter al.

Op die afstand boeken de Nederlandse mannen veel successen dit seizoen, waardoor de KNSB de kans groot acht dat ook de nummer twee van het OKT zich op de Spelen in de prijzen kan rijden.

Opmerkelijk is dat de derde plek op de vijf kilometer als nummer veertien in de lijst staat. De kans dat de nummer drie van het OKT op die afstand zich op datzelfde nummer voor de Winterspelen plaatst, is daarmee niet bijster groot.

Geen tien, maar slechts negen rijders

In tegenstelling tot de vorige drie Spelen mag Nederland slechts negen mannen en negen vrouwen afvaardigen naar het olympisch schaatstoernooi. In Vancouver (2010), Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018) bestond de Nederlandse ploeg nog uit tien mannen en tien vrouwen.

De vijftien plekken op de matrix worden dus niet meer verdeeld onder tien schaatsers, slechts negen rijd(st)ers zullen hun naam erop terugvinden.

De matrix bij de mannen

De KNSB kwam tot bovenstaande modellen op basis van drie wegingsfactoren. De resultaten van de wereldbeker in seizoen 2020/2021, de uitslagen van de wereldkampioenschappen afstanden van vorig seizoen en de eerste drie wereldbekers van dit seizoen, in achtereenvolgens Tomaszów, Stavanger en Salt Lake City.

Omdat in Calgary geen representatief Nederlands deelnemersveld aan de start stond, wordt die wedstrijd niet meegeteld.

Nieuwe procedure voor ploegenachtervolging

Voor de invulling van de achtervolgingsploegen volgt de KNSB een andere procedure dan in het verleden. Bondscoach Jan Coopmans heeft deze week bij technisch directeur Remi de Wit een verzegelde envelop ingeleverd met daarop de namen van de drie mannen en drie vrouwen die in zijn optiek het ideale trio voor dat onderdeel vormen.

Jan Coopmans

Mocht een van de door Coopmans aangewezen rijd(st)ers zich op het OKT niet weten te plaatsen voor de Spelen, dan behoudt de KNSB het recht om diegene alsnog aan te wijzen voor de olympische schaatsploeg.

'Positieve schaatser heeft serieus probleem'

De schaatsers die er in de laatste dagen van het jaar in slagen een olympisch startbewijs te bemachtigen dienen volgens De Wit daarna de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht te nemen.

"Wie tussen het OKT en de Olympische Spelen positief test op corona, heeft een serieus probleem. Werkelijk aan de start verschijnen in Peking wordt in zo'n geval superlastig, zo heeft de organisatie laten weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl