Hoolwerf neemt ultieme revanche op massastart: na twee decepties nu wereldbekergoud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het kan verkeren. Na twee teleurstellende uitschakelingen in de halve finales bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen heeft Bart Hoolwerf in Calgary het beste uit zichzelf gehaald.

Hoolwerf veroverde het goud op de massastart. Geëmotioneerd vierde hij zijn zege, behaald door vroeg in de wedstrijd met de Duitser Felix Rijhnen weg te rijden uit het peloton. De samenwerking in dat peloton kwam te langzaam op gang om Hoolwerf terug te halen. De Belg Bart Swings pakte in de sprint het zilver vlak voor Rijhnen.

Belangrijke finaleplaats voor Spelen

Het überhaupt bereiken van de finale was voor Hoolwerf, en eigenlijk voor het hele Nederlandse schaatsen, al een belangrijke prestatie. Door de twee uitschakelingen in de halve finales stond Hoolwerf zo laag in de wereldbekerstand dat Nederland een startplek op de Olympische Spelen dreigde kwijt te raken.

Zou Hoolwerf opnieuw maar weinig punten hebben behaald, zouden er geen negen, maar slechts acht Nederlandse mannen naar Peking mogen. Dat scenario is niet alleen afgewend, Hoolwerf rekende af met zijn criticasters door het goud te pakken.

Hoolwerf naar Spelen? 'Hoop dat het genoeg is'

"Eerst haal je de finale niet, nu win je een wereldbeker", reageerde een uitgelaten Hoolwerf, die zich weer in de kijker schaatst voor de Spelen. Als hij naar Peking wil, is Hoolwerf waarschijnlijk afhankelijk van een aanwijsplaats van de schaatsbond.

"Ik hoop dat het goed genoeg is, maar er zijn zoveel mensen die erover beslissen. Ik heb vandaag laten zien wat ik ik echt kan, nu is het aan anderen."

Hoolwerf geniet na sensationele zege op massastart: 'Het was nu of nooit'

Met groot machtsvertoon behaalde Joey Mantia eerder op de dag op de 1.500 meter zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen. Mantia won in Calgary in 1.41,86.

Daarmee was de Amerikaan meer dan een halve seconde sneller dan Connor Howe, de 21-jarige Canadees die verraste met zilver. Het brons ging naar Allan Dahl Johansson (Noorwegen) op 1,41 seconde van Mantia.

Mantia heerst op 1.500 meter bij afwezigheid van Ning, Kim en Krol Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Drie rijders verdeelden de prijzen in de eerste drie wereldbekers, maar van hen stond alleen Mantia aan de start. De Chinees Zongyan Ning en de Zuid-Koreaan Kim Min-seok lieten om verschillende redenen verstek gaan. Ook Nederlandse toprijders als wereldkampioen Thomas Krol en Kjeld Nuis waren er niet bij.

Mantia, de afgelopen jaren vooral specialist op de massastart, komt in het olympische seizoen uitstekend voor de dag op de 1.500 meter. Bij alle vier de wereldbekers van dit seizoen haalde hij als enige man op de schaatsmijl het podium.

Veel Nederlanders bereiden zich op trainingskampen, ofwel in de zon of op het ijs, voor op het olympisch kwalificatietoernooi dat tussen Kerst en Oud en Nieuw plaatsvindt. De enige twee Nederlanders in de A-groep reden tegen elkaar in de eerste rit. Marcel Bosker werd vijftiende in 1.44,83, een kleine seconde sneller dan nummer zeventien Louis Hollaar.

Bekijk hieronder de reactie van Bart Hoolwerf na de halve finales van de massastart, waarin hij vijfde werd, genoeg voor een finaleplaats. Hoolwerf deed ermee goede zaken voor het Nederlandse schaatsen:

Hoolwerf haalt belangrijke finaleplaats binnen: 'Natuurlijk voel je de druk'
De uitslag van de 1.500 meter voor mannen
De uitslag van de massastart bij de mannen

STER reclame