NOS Schaatsen

Niet alles wat Van der Poel wil lukt: hij wint wel, maar niet met een wondertijd

Van der Poel rijdt geen wondertijd, maar wint wel de vijf kilometer in Calgary

Niet elke race die langebaanschaatser Nils van der Poel rijdt is imponerend. Bij de laatste internationale wedstrijd voor de Olympische Spelen reed de gedoodverfde winnaar weliswaar naar het goud op de vijf kilometer, maar het ontbrak de Zweed aan de bravoure en energie waar hij dit seizoen al zo veel indruk mee maakte.

Van der Poel is al het hele seizoen onaantastbaar op de lange afstanden. Een week geleden verbrak hij met 6.01,56 in Salt Lake City het vier jaar oude wereldrecord van Ted-Jan Bloemen, na een opvallend trage opening. De wereldbekers in Polen (5.000 meter) en Stavanger (10.000 meter) won hij ook met overmacht.

Bij de wereldbeker in Calgary aasde de Zweed op een tijd onder de magische grens van zes minuten. Hij ging hij een stuk sneller van start, maar daarna kwam Van der Poel niet aan de scherpe rondetijden die hij vorige week op het snelle Amerikaanse ijs reed.

Van der Poel puft uit na zijn rit

"Hij rijdt wat minder agressief", concludeerde commentator Martin Hersman. "Hij heeft de benen niet."

Met die slechte benen reed Van der Poel wel naar de winnende tijd: 6.04,29. Daarmee kwam hij echter niet aan het vijftien jaar oude baanrecord van Sven Kramer (6.03,32). Na zijn race lag Van der Poel minutenlang uitgeteld op de grond op het middenterrein.

'Ik verloor het geloof'

Het gat met de aanwezige concurrentie was toch nog ruim vijf seconden. De Italiaan Davide Ghiotto reed in de laatste rit naar de tweede tijd (6.09,34). Ted-Jan Bloemen veroverde het brons (6.09,52).

"Ik was hier om onder de 6 minuten te rijden", bevestigde Van der Poel na zijn race. "Wat ging er dan mis?" Van der Poel zuchtte eens diep na die logische vraag.

Bekijk het interview met Van der Poel hieronder.

Van der Poel ging voor tijd onder 6 minuten, zonder succes: 'Ik verloor het geloof'

"De vorm was niet zo goed als vorige week. De omstandigheden waren misschien ook niet zo goed. Technisch was het misschien beter, tactisch was het slechter. Ik kon de constante rondetijden niet vasthouden en ik denk dat ik halverwege het geloof een beetje verloor", aldus de Zweed.

Roest en Bergsma afwezig

De Nederlandse troeven voor de olympische medailles in februari, Patrick Roest en Jorrit Bergsma, lieten de vijf kilometer in Calgary schieten om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), waar vanaf 26 december de olympische tickets per afstand onder de Nederlandse schaatsers verdeeld worden.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag in Calgary
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag in Calgary

Sven Kramer reed dit seizoen één wereldbekerrace; in Polen eindigde hij met een teleurstellende tijd als negende. Daarna besloot de drievoudig olympisch kampioen op de 5.000 meter om zich met marathonwedstrijden en trainingskampen voor te bereiden op het OKT.

Marwin Talsma ging als enige Nederlander wel van start in de A-groep in Calgary. De 23-jarige Fries eindigde met 6.17,36 als vijftiende.

Voor Van der Poel was het zijn laatste race voor de Olympische Winterspelen, die over zo'n twee maanden beginnen in Peking. Hij hoeft zich niet te bewijzen op een OKT en kijkt uit naar een lange trainingsperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl