NOS SchaatsenAangepast

Kodaira troeft Bowe af op 1.000m, maar moet winst op 500m aan Golikova laten

Schaatsster Nao Kodaira heeft wereldkampioene Brittany Bowe nipt verslagen op de 1.000 meter bij de wereldbeker in Calgary. Kodaira dook in de laatste rit drie honderdsten onder de tijd van de Amerikaanse en pakte het goud in 1.12,51.

Eerder op de avond had Kodaira al zilver veroverd op de 500 meter achter wereldkampioene Angelina Golikova, die voor het eerst dit seizoen zegevierde op de kortste afstand.

Canada wint opnieuw achtervolgingsgoud

De winst op de ploegenachtervolging ging voor de derde keer dit seizoen naar Canada, dat zich manifesteert als grootste favoriet voor het goud op de Spelen van Peking.

Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann verbeterden in de slotrit het baanrecord dat olympisch kampioen Japan kort daarvoor op de borden had gezet: 2.52,06.

Bekijk hier de samenvattingen van de 500 en de 1.000 meter:

Golikova had haar overwinning vooral te danken aan de opening. Als enige schaatsster opende ze onder de 10,2 (10,19). Haar eindtijd, 36,66, leverde Golikova naast de winst ook het Russisch record op.

Golikova's landgenote Olga Fatkoelina, vrijdag nog winnaar van de eerste 500 meter van het weekeinde, stond niet aan de start. Zij richtte zich op de 1.000 meter en legde daar beslag op het brons achter Kodaira en Bowe.

Bowe had de eerste twee wereldbekers op de kilometer gewonnen dit seizoen, maar moest vorig weekeinde in Salt Lake City genoegen nemen met zilver achter de Japanse Miho Takagi. Van Takagi had Bowe geen last, aangezien zij dit weekeinde andere afstanden rijdt. Maar toch kwam de grootste concurrentie opnieuw uit Japan.

Kodaira, in Pyeongchang winnaar van olympisch zilver, stootte Bowe in de laatste ontmoeting voor de Spelen van Peking van de eerste plek. In de slotronde was ze vier tienden langzamer dan Bowe, maar de marge was groot genoeg om de winst te pakken.

De wereldbeker in Calgary is live te zien bij de NOS via deze livestream. Bekijk hieronder het programma vanavond en morgen:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag in Calgary
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag in Calgary

De Nederlandse vrouwen die op het ijs stonden in Calgary speelden een bijrol. Nederlands beste sprintsters, Femke Kok en Jutta Leerdam, zijn er dit weekeinde niet bij. Zij kozen voor een trainingskamp als laatste voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi van eind deze maand in plaats van deze wereldbeker.

Op de 500 meter was Michelle de Jong, net als vrijdag, de beste Nederlandse. Ze werd twaalfde. De Jong was in 37,52 vijf honderdsten sneller dan Dione Voskamp op de dertiende plek. Marrit Fledderus werd vijftiende in 37,90.

Lotte van Beek was op de 1.000 meter op plaats veertien, ruim twee seconden achter Bowe, de beste Nederlandse. Letitia de Jong werd zestiende, anderhalve tiende achter Van Beek.

Gelegenheidsformatie zesde op achtervolging

Ook op de ploegenachtervolging werd Nederland niet door de beste rijders vertegenwoordigd. Het gelegenheidstrio Evelien Vijn, Sanne in 't Hof en Reina Anema gaf bijna 7,5 seconde toe op de Canadese vrouwen en eindigde als zesde.

Voskamp hoopt op 500 meter in olympisch Peking: 'Het blijft een sprintafstand'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl