Kjeld Nuis baalt van zijn vierde plaats op de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Nuis kan titel niet verdedigen op 1.000 meter: Krol, Verbij en Otterspeer naar Peking

Thomas Krol en Kai Verbij hebben zich op de 1.000 meter gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Peking. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen was Krol de snelste en hij pakte daarmee het eerste ticket in 1.07,24. Ook de nummer twee, Kai Verbij (1.07,48), is automatisch verzekerd van een startbewijs voor de Winterspelen.

Hein Otterspeer versloeg in een rechtstreeks duel zijn grote concurrent Kjeld Nuis, ook regerend olympisch kampioen: 1.07,52 om 1.07,64. Daarmee eindigde Otterspeer als derde en is de kans groot dat hij voor de eerste keer naar de Olympische Spelen mag.

Voor de 33-jarige Otterspeer was het woensdag erop of eronder. Hij draait al jaren mee in de top, maar hij wist zich nog nooit te plaatsen voor de Spelen. Vier jaar geleden was hij er het dichtst bij: op de 500 meter kwam hij toen slechts 0,04 seconde tekort voor een olympisch ticket.

OKT: Titelhouder Nuis niet naar Peking op 1.000m, Krol, Verbij en Otterspeer wel

Ook Krol was in 2018 dicht bij zijn eerste olympische deelname, maar hij werd buiten de olympische ploeg gehouden door de KNSB. De schaatsbond wees Kai Verbij, die vanwege een liesblessure niet meedeed aan het OKT, aan voor de 1.000 meter. Krol, die de derde tijd noteerde op de 1.000 meter, werd vervolgens ook niet aangewezen als mogelijke vervanger.

Nuis grijpt mis

Achter Krol, Verbij en Otterspeer eindigde Nuis als vierde. Hij kan daardoor zijn olympische titel op de 1.000 meter niet verdedigen in Peking. Nuis maakt donderdag, op de slotdag van het OKT, nog wel kans op een startbewijs voor de 1.500 meter, de afstand waarop hij ook olympisch kampioen is.

Vooraf was al duidelijk dat de 1.000 meter het grote slagveld van het OKT zou worden, met drie schaatsers uit de top-4 van het wereldbekerklassement (inclusief olympisch kampioen Nuis en wereldkampioen Verbij). Vooral voor Krol en Otterspeer was de opluchting groot, want zij deden niet eerder mee aan de Olympische Spelen.

Bekijk hieronder de reacties van de geëmotioneerde Otterspeer en Krol.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen draait het deze week allemaal om de startbewijzen voor de Olympische Spelen in Peking. De schaatsbond heeft een matrix opgesteld waarin is vastgelegd op welke afstanden Nederlandse schaatsers de grootste kans hebben op olympisch succes.

In totaal mogen negen mannen en negen vrouwen naar China. Bij de mannen zijn Patrick Roest, Jorrit Bergsma (beiden op de 5.000 en 10.000 meter), Thomas Krol (1.000 meter) en Kai Verbij (1.000 en 500 meter) al zeker van deelname aan de Spelen. Merijn Scheperkamp won maandag verrassend de 500 meter en lijkt zich op te kunnen maken voor zijn olympische debuut, maar hij moet nog even wachten met het boeken van een ticket.

Ook Dai Dai N'tab (500 meter), Sven Kramer (5.000 meter) en Hein Otterspeer (1.000 meter) zitten nog in de wachtkamer. Het is reëel dat ook zij zich wel plaatsen voor Peking, omdat Bergsma logischerwijs zal worden aangewezen op de massastart.

Pas wanneer alle afstanden verreden zijn, worden de olympische startbewijzen definitief verdeeld. De KNSB heeft ook nog het recht om een schaatser die zich niet individueel heeft geplaatst, toch aan te wijzen voor de ploegenachtervolging of de massastart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl