Thomas Krol juicht na het winnen van de 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Het OKT zit erop: deze schaatsers zijn al zeker van de Spelen

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen draaide het deze week allemaal om de startbewijzen voor de Olympische Winterspelen. Na vijf dagen schaatsen kunnen al een aantal tickets naar Peking worden geboekt, maar vooral bij de mannen is nog veel onduidelijk.

Wie gaat wel en wie niet? Dat zet de NOS op een rij.

Alle vrouwen naar Peking

Bij het OKT staat de selectievolgorde van de KNSB centraal. De schaatsbond heeft een matrix opgesteld, waarin is vastgelegd op welke afstanden Nederlandse schaatsers de grootste kans hebben op olympisch succes. In totaal mogen negen mannen en negen vrouwen naar China.

Na tien afstanden is de matrix voor een groot deel ingevuld en bij de vrouwen zouden in principe alle schaatssters in de matrix naar Peking kunnen gaan.

Bij de vrouwen zijn vier schaatssters in ieder geval zeker van de Winterspelen: Irene Schouten (3.000 en 5.000 meter), Antoinette de Jong (1.000, 1.500 en 3.000 meter), Femke Kok (500 meter) en Jutta Leerdam (500 meter en 1.000 meter).

Sanne in 't Hof (5.000 meter), Ireen Wüst (1.000 en 1.500 meter), Carlijn Achtereekte (3.000 meter), Marijke Groenewoud (1.500 meter) en Michelle de Jong (500 meter) zijn ook zo goed als zeker, maar officieel moeten zij nog afwachten.

De kans is namelijk levensgroot dat Schouten en Groenewoud worden aangewezen voor de massastart, waardoor iedereen weer een plek opschuift. Wüst, Antoinette de Jong, Schouten en Achtereekte kunnen ook op de ploegenachtervolging worden ingezet.

Nog veel onzeker bij mannen

Bij de mannen zijn alleen Thomas Krol (1.000 en 1.500 meter), Patrick Roest (5.000 en 10.000 meter), Kjeld Nuis (1.500 meter), Kai Verbij (500 en 1.000 meter) en Jorrit Bergsma (5.000 en 10.000 meter) al zeker van deelname aan de Spelen.

Merijn Scheperkamp won maandag verrassend de 500 meter en lijkt zich op te kunnen maken voor zijn olympische debuut, maar hij moet nog heel even wachten met het boeken van een ticket.

Omdat de KNSB het recht heeft om na het OKT nog drie schaatsers aan te wijzen, zijn alleen de eerste zes schaatsers op de matrix helemaal zeker. Scheperkamp staat op de achtste plaats.

Ook Hein Otterspeer (1.000 meter), Tijmen Snel (1.500 meter), Dai Dai N'tab (500 meter) en Sven Kramer (5.000 meter) zitten officieel nog in de wachtkamer.

Het is reëel dat Otterspeer en Kramer ook naar Peking gaan, omdat Bergsma waarschijnlijk zal worden aangewezen op de massastart. Kramer maakt nog een goede kans op een uitverkiezing voor de ploegenachtervolging. Dat zou dan ten koste gaan van N'tab en ook de plaats van Snel is nog niet helemaal zeker.

De selectiecommissie van de KNSB (bestaande uit Andries Kasper, Freek van der Wart en Remy de Wit) zal de komende dagen beslissen wie definitief naar de Spelen mogen. Op zondag 2 januari maakt de schaatsbond de olympische selectie voor Peking dan bekend.

Meer weten over de matrix? Bekijk onderstaande uitlegvideo.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl