NOS Schaatsen

Geen verrassing op 10 kilometer: Bergsma en Roest pakken olympische tickets

Jorrit Bergsma en Patrick Roest hebben zich bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf geplaatst voor de olympische tien kilometer in Peking.

OKT: Bergsma en Roest plaatsen zich voor Peking op 10 kilometer

Bergsma en Roest waren de torenhoge favorieten op de langste afstand, ook omdat vijfvoudig wereldkampioen Sven Kramer zich had afgemeld. Nederland mag op de tien kilometer twee schaatsers afvaardigen.

De 35-jarige Bergsma zette in de voorlaatste rit een scherpe tijd neer. De olympisch kampioen van 2014 reed een zogenaamde negative split, waarbij hij zijn rondetijden na vijf kilometer langzaam begon af te bouwen. Bergsma eindigde met twee snelle rondjes 29,5 en kwam na 12.42,38 - zijn vijfde tijd ooit in Thialf - over de streep.

Roest gaat diep

In de slotrit ging Roest sneller van start dan Bergsma, maar de vicewereldkampioen van 2019 kon in het slot van zijn rit niet versnellen. In de laatste rondjes moest Roest nog flink afzien om tot een tijd van 12.50,84 te komen. Dat was ruim voldoende voor de tweede plaats en een olympisch ticket.

"Ik weet wel dat Bergsma iets beter is op de tien. Op een echt goede dag kan ik het hem moeilijk maken, maar die had ik vandaag niet", reageerde Roest.

Bekijk hieronder de interviews met Bergsma en Roest.

Bergsma was na zijn winnende rit vooral blij dat het OKT erop zit. "Dit is een van de vervelendste toernooien. Er heeft veel spanning op gestaan. Ik ben blij dat dit succesvol achter de rug is en dat we nu verder kunnen naar de Spelen. Daar hoop ik een hele mooie rit neer te zetten."

De 20-jarige Beau Snellink was de enige die ook onder de 13 minuten wist te duiken. Zijn tijd van 12.59,74 leverde hem een nieuw persoonlijk record op, maar geen startbewijs voor Peking.

Ook ticket op 5.000 meter

Roest had zich zondag al verzekerd van een ticket op de 5.000 meter. Bergsma zat officieel nog in de wachtkamer na zijn tweede plaats op de 5.000 meter, maar is nu ook zeker van zijn plek op die afstand.

Drievoudig wereldkampioen Bergsma en Roest horen in Peking bij de favorieten voor eremetaal, maar de gedoodverfde winnaar draagt geen oranje pak.

Van der Poel kijkt ook naar OKT

Bij de enige internationale tien kilometer liet Nils van der Poel geen spaan heel van zijn Nederlandse concurrenten. Bergsma werd tweede bij de wereldbeker in Stavanger, op ruim 17 seconden van de Zweed.

De 25-jarige Van der Poel is dit seizoen heer en meester op de lange afstanden. Begin dit jaar veroverde hij de wereldtitel met een wereldrecord. Dit seizoen won hij bij de wereldbekers alle lange afstanden. In Salt Lake City zette hij ook het wereldrecord op de vijf kilometer op zijn naam.

Van der Poel volgt het OKT op de voet vanuit Inzell, waar hij op trainingskamp is.

Bekijk het gesprek met Van der Poel hieronder.

Van der Poel kijkt ook naar OKT: 'Mij verslaan? Misschien met een sneller pak'

"Ik neem aan dat jullie je afvragen of dit genoeg gaat zijn om mij te verslaan", zei Van der Poel, die ondanks zijn Nederlandse familieleden weinig begrijpt van de uitzendingen en analyses.

Zijn gevatte antwoord: "Als de Nederlanders een pak kunnen maken waarmee ze 20 seconden sneller schaatsen op de tien kilometer, dan denk ik dat ze me wel kunnen verslaan."

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf wordt duidelijk welke schaatsers in februari mogen gaan strijden om olympisch goud. Maar hoe werkt het toernooi eigenlijk? En wat is de matrix? Dat leggen we in de video hieronder uit.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

Marcel Bosker eindigde zondag op de vijf kilometer als vierde, op 1,31 seconden van het podium. Ook op de tien kilometer greep de 24-jarige Bosker naast de directe tickets voor Peking. In zijn rit tegen Bergsma kwam hij niet verder dan de zevende tijd.

Een eervolle vermelding was er wel voor de 30-jarige Jos de Vos. De ploeggenoot van Bergsma snoepte met 13.02,58 bijna zes seconden van zijn persoonlijk record af. Hij eindigde daarmee als vierde.

Kramer meldde zich dinsdag af na overleg met zijn team. De 35-jarige schaatser wil in februari bij zijn vijfde Olympische Spelen een gooi doen naar zijn vierde titel op rij op de 5.000 meter. Afgelopen zondag hield hij die droom levend door op het OKT naar de derde plaats te rijden.

Officieel zit Kramer nog in de wachtkamer, maar de kans dat het schaatsicoon in Peking de vijf kilometer én de ploegenachtervolging rijdt, is aanzienlijk. Zeker nu Bergsma en Roest zich op twee afstanden hebben geplaatst.

Bekijk de volledige uitslag van de 10.000 meter hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl