De ME grijpt in bij de wedstrijd MVV-Roda
NOS Nieuws

KNVB neemt maatregelen tegen supportersoverlast in stadions

De KNVB, voetbalclubs, politie en justitie gaan relschoppers in stadions strenger aanpakken. De partijen presenteren extra maatregelen om een einde te maken aan overlast in en rond stadions.

De nieuwe maatregelen komen erop neer dat alle partijen bij het voetbal beter moeten samenwerken en dat de mogelijkheden die er al zijn beter moeten worden ingezet. Dat zijn bijvoorbeeld stadionverboden, gebiedsverboden en meldplichten. Daarnaast werkt het ministerie van Justitie aan hogere maximum straffen voor bedreiging. En de KNVB wil lopende tuchtzaken en sancties publiceren "zodat supporters kunnen zien hoe ze hun club duperen".

De aangekondigde maatregelen gaan minder ver dan het voorstel van burgemeesters van twee weken geleden. De Bredase burgemeesters Depla sprak toen van uitvakken sluiten en vergunningen intrekken.

Toename geweld

De afgelopen weken ziet de KNVB een flinke toename van supportersgeweld. Zo ging het mis bij NEC-Vitesse, MVV-Roda en FC Twente-Heracles. In de eerste weken van de ere- en eerste divisie zijn al tientallen onderzoeken naar wangedrag gestart.

Volgens de voetbalbond lijkt het erop dat stadionbezoekers zich na het opheffen van de coronabeperkingen grenzeloos laten gaan. "Het begint vaak met ludieke acties", schreef de bond eerder. "Maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben."

De nieuwe maatregelen komen bovenop het bestaande pakket, waarin stadionverboden worden uitgedeeld, een uitkaartverplichting geldt voor uitsupporters en de clubs tuchtrechtelijke sancties kunnen krijgen. Deskundigen met wie de NOS eerder sprak, stellen dat er met de voetbalwetgeving niet zoveel mis is, maar dat burgemeesters nauwelijks van hun mogelijkheden gebruikmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl