NOS Voetbal

Van Bodegom: 'Investeerders zijn na bedreigingen afgehaakt bij Feyenoord'

Van Bodegom: 'We waren heel erg ver met een investeerdersgroep'

De dag waarop algemeen directeur Mark Koevermans zijn vertrek heeft aangekondigd is "een trieste dag voor Feyenoord". "Dit is niet goed voor de reputatie van de club", zegt Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen.

Koevermans vertrekt per 1 december bij de Rotterdammers vanwege aanhoudende bedreigingen. Van Bodegom gaf op een ingelaste persconferentie aan dat het bedreigen van onder anderen Koevermans door hooligans de zoektocht naar een externe investeerder heeft dwarsgezeten.

"Als dat niet gebeurd was, hadden we waarschijnlijk al een investeerder gehad. Maar die is na de bedreigingen afgehaakt."

'Er zit een causaal verband in'

Gevraagd naar de zo gewenste geldschieters antwoordde hij: "We waren heel erg ver met een investeerdersgroep. Toen het dreigend werd bij het rondje langs de huizen van Van Benthem en Koevermans, heeft de investeerder zich teruggetrokken. Daar zit wel een causaal verband in."

Van Bodegom doelde daarmee op de bedreigingen aan het adres van onder anderen Koevermans en jurist Joris van Benthem afgelopen zomer. Zij zijn voorstanders van de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord en dat wordt hen door een deel van de Feyenoord-supporters niet in dank afgenomen.

Overigens was dat niet het enige incident waar Feyenoord-supporters bij betrokken waren de afgelopen maanden. Hieronder een overzicht.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Volgens Van Bodegom is het opstappen van Koevermans na de bedreigingen van supporters niet alleen een probleem van Feyenoord. "Je ziet het in heel Nederland. Het is echt een breed maatschappelijk probleem."

Feyenoord gaat daarom met andere partijen in conclaaf hoe de club het supportersgeweld kan aanpakken. "We moeten met de gemeente en KNVB tot een oplossing komen. Dit kan zo niet doorgaan."

Toch lijkt de supportersintimidatie bij Feyenoord vaker voor te komen dan bij andere clubs. "Supporters zou ik het niet noemen, want dat zijn mensen die de club steunen", zegt vice-voorzitter van de rvc Gérard Moussault.

Van Bodegom: 'Trieste dag voor Feyenoord, maar je ziet het in heel Nederland'

"We zien dat er mensen bij betrokken zijn die niks met Feyenoord te maken hebben. Het zijn ongrijpbare elementen. We zien het natuurlijk ook in Den Haag bij politici die bedreigd worden. We zijn daarom met de lokale driehoek in gesprek hoe we dit samen kunnen aanpakken."

Over de oplossingen die Feyenoord zelf al had bedacht, wilden de rvc-leden niet veel kwijt. "We kunnen die ideeën nog niet met jullie delen. Die ideeën zijn er wel en staan al lang op de agenda."

Opvolger

Na het vertrek van Koevermans gaat Feyenoord op zoek naar een nieuwe directeur. Statutair directeur Pieter Smorenburg neemt de taken van Koevermans na 1 december over. De rvc verwacht dat een definitieve opvolger nog niet gevonden is voor het einde van het jaar.

'Lastige opgave om onder deze omstandigheden nieuwe Feyenoord-directeur te vinden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl