Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB
NOS Voetbal

KNVB wil met overheid 'snelle en stevige maatregelen' nemen na vertrek Koevermans

De KNVB en de Nederlandse overheid zinnen op snelle en stevige maatregelen om misdragingen van hardnekkige delen van het voetbalpubliek aan te pakken.

Dat liet de voetbalbond woensdag weten in een reactie op het vertrek van Mark Koevermans als directeur van Feyenoord wegens bedreigingen aan het adres van hem en zijn gezin. "Er is vandaag al contact geweest met het ministerie van Justitie en Veiligheid", aldus de nieuwe directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen.

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt de bedreigingen aan het adres van Koevermans schandalig. "Dit zijn criminelen. Dit heeft niets met voetbal te maken. Wat is dit voor belachelijk gedrag?", zei Grapperhaus, die bevestigde dat hij er al met de KNVB over heeft gepraat. Hij heeft ook contact opgenomen met Feyenoord.

Minister Grapperhaus: 'Bedreigingen Koevermans schandalig'

De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils heeft begrip voor de beslissing van Koevermans: "Het blijft een kwalijke en verdrietige zaak dat een persoon zich, door intimidatie en bedreigingen, genoodzaakt voelt om zijn functie neer te leggen. Ik spreek mijn waardering uit voor de manier waarop hij de afgelopen periode onder moeilijke en intense omstandigheden heeft gewerkt."

Van Leeuwen (KNVB): "Als een bestuurder opstapt als gevolg van meerdere bedreigingen, ook fysiek en op zijn thuisadres, is dat op de eerste plaats dieptreurig voor hem en zijn omgeving. We hebben deze collega-bestuurder om die reden vanochtend al van ons medeleven op de hoogte gesteld", schrijft Van Leeuwen op de website van de KNVB.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

"Op de tweede plaats treft dit ook ons voetbal. In een verhardende atmosfeer binnen de maatschappij ontkomt het voetbal niet aan de extreme uitwassen daarvan", concludeert Van Leeuwen.

"Het betaald voetbal is, zo blijkt, een omgeving waarin kleine, maar in hun gedrag hardnekkige delen van het publiek zich ernstig misdragen, met name aan het adres van andere supporters, bestuurders en voetballers. In stadions, op internet, rond wedstrijden en zelfs op plaatsen ver van stadions en op dagen dat er niet gevoetbald wordt."

"Dit moet stoppen. Ik ben er als directeur betaald voetbal meer dan blij mee dat de overheid samen met ons op snelle en stevige maatregelen zint."

Grapperhaus: 'Dit laten we niet gebeuren'

Grapperhaus wil er "extra op inzetten, want dit gaan we niet in onze maatschappij laten gebeuren." Hij wilde niet op details ingaan, maar kondigde een "stevige aanpak" aan en had het over strafrechtelijk vervolgen. Hij benadrukte dat er al veel extra geld in wordt gestoken om mensen te bewaken en te beveiligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl