ME bij de wedstrijd MVV-Roda
NOS Nieuws

Extra bijeenkomst om excessief voetbalgeweld: 'Dit moet stoppen'

Het betaald voetbal werd de afgelopen weken overschaduwd door excessief supportersgeweld. Reden voor demissionair minister Grapperhaus om in gesprek te gaan met de KNVB over de recente uitwassen.

Vanavond en met name gisteravond waren er opnieuw incidenten. Vanavond werd de wedstrijd tussen Excelsior-FC Eindhoven even stilgelegd vanwege spreekkoren en omdat er spullen op het veld werden gegooid.

Gisteren werd de Limburgse derby tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade gestaakt vanwege ongeregeldheden: er werd met vuurwerk gegooid en nadat de wedstrijd op last van de burgemeester definitief was afgeblazen belaagden Roda- en MVV-supporters elkaar en raakten ze slaags met de ME. Bij het geweld raakten zes agenten en twee stewards gewond.

Stadionverbod en strafpunten

"Dit geweld moet stoppen, dat staat als een paal boven water", aldus de Bredase burgemeester Paul Depla. Hij is een van de burgemeesters die maandag zullen aanschuiven bij een gesprek van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Ook de politie, justitie en de KNVB zijn daarbij betrokken.

"Er zijn grote zorgen over het toegenomen stadiongeweld. Het wordt de laatste weken steeds erger", vindt Depla. Hij pleit voor concrete maatregelen om het geweld in de toekomst tegen te gaan.

Zo wil hij stadionverboden uitbreiden met een gebiedsverbod en een meldplicht. Op die manier kunnen supporters die geweld hebben gebruikt niet in de buurt van een stadion komen. Ook wil hij dat voetbalclubs strafpunten krijgen als ze de veiligheid niet goed op orde hebben, omdat er volgens hem ook bij de clubs een verantwoordelijkheid ligt. En supportersvakken waar vaak geweld wordt gebruikt, wil hij na incidenten drie weken kunnen sluiten.

NEC-Vitesse

Niet alleen dit weekend, twee weken geleden ging het ook mis na de Gelderse derby NEC-Vitesse. Toen braken rellen uit, waarbij 23 mensen werden opgepakt. Ook verslaggevers van Omroep Gelderland werden na afloop van het duel belaagd. De omroep heeft besloten geen verslag meer te doen rondom voetbalwedstrijden.

Vorige week werd de clubleiding van Union Berlin aangevallen door Feyenoord-hooligans. Voor aanvang werden zo'n zestig Berlijnse supporters gearresteerd omdat ze uit zouden zijn geweest op rellen. Deze week maakte Feyenoord-directeur Mark Koevermans bekend dat hij opstapt vanwege vergaande bedreigingen aan zijn adres.

Als het aantal incidenten niet vermindert, liet de KNVB eerder al weten straffen voor wangedrag te willen verhogen, supporters te weren en sneller wedstrijden stil te leggen of te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl