NOS Voetbal

Burgemeesters pleiten voor strafpunten en gesloten vakken bij supportersgeweld

Depla hekelt 'wanstaltelijke' sfeeracties: 'Die opgeklopte sfeer, slaat om in rellen'

Er moet volgens burgemeester Paul Depla van Breda paal en perk worden gesteld aan het opgelaaide geweld in en rondom voetbalstadions in Nederland. De KNVB hoopt dinsdag met demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus knopen door te hakken om hier een einde aan te maken.

"Het idee dat het automatisch wel goed ging, dat moeten we achter ons laten, want het gaat niet goed", reageert Depla maandagavond, nadat hij de met Regiegroep Voetbal en Veiligheid een spoedoverleg heeft gehad over het recente voetbalgeweld.

Depla spreekt namens zijn collega-burgemeesters, politie, justitie, en de KNVB.

Ongeregeldheden en aanstootgevende spandoeken

Twee weken geleden waren er buiten het stadion ongeregeldheden bij NEC-Vitesse en afgelopen vrijdag was het ook mis bij MVV-Roda JC, waar met vuurwerk werd gegooid en de ME vervolgens moest ingrijpen.

Ook bij Heracles Almelo-Ajax (gevechten tussen supporters) en Excelsior-FC Eindhoven (wedstrijd stilgelegd vanwege spreekkoren en ongeregeldheden) was het dit weekend onrustig in het stadion.

Maar niet alleen het toenemende geweld, ook aanstootgevende spandoeken, zoals bij Ajax-PSV en NEC-Vitesse, tonen volgens Depla dat de sfeer in diverse stadions steeds grimmiger wordt.

Als het in een kroeg helemaal misloopt, dan sluit ik die kroeg. Durven we dat ook met elkaar aan als het over een voetbalwedstrijd gaat?

Burgemeester Paul Depla van Breda

"De opgeklopte sfeer hebben we allemaal laten ontstaan, want het is toch leuk? Het is de charme. Maar als het dan even misgaat, gaat de vlam in de pan", zegt Depla, die er op 23 mei als burgemeester zelf nog mee te maken had gekregen na een geweldsexplosie tegen de politie in Breda na de promotiewedstrijd NAC-NEC.

"Dit hoort niet bij het voetbal. Het is niet leuk om een stedenstrijd tussen Arnhem en Nijmegen of Tilburg en Breda via een voetbalwedstrijd te voeren."

Twee spandoeken van NEC richting de het rivaliserende Vitesse: 'Pure Haat'

Depla ziet een reeks maatregelen die kan worden ingezet om het geweld in te dammen. "Denk bijvoorbeeld aan een gebiedsverbod en deel dan ook meteen boetes uit als iemand dit verbod overtreedt", zegt hij.

Ook vindt Depla dat clubs moeten worden gedwongen om het onderwerp veiligheid een hogere prioriteit in hun begroting te geven en dat gemeenten strenger moeten gaan kijken naar het afgeven van een vergunning voor een wedstrijd.

'Kroeg kan vergunning kwijtraken, durven we dat ook bij een voetbalstadion?'

"Als het in een kroeg helemaal misloopt, dan sluit ik die kroeg. Durven we dat ook met elkaar aan als het over een voetbalwedstrijd gaat?", stelt Depla. "Misschien hoeft niet meteen het hele stadion dicht, maar je kunt ook een vak voor een aantal wedstrijden sluiten."

"En misschien moeten we ook wel gaan nadenken over strafpunten, als een club de veiligheid niet op orde heeft. Dan zie je als goedwillende supporter dat je de dupe wordt van die mensen die het eigenlijk voor jou verpesten. Dit soort nieuwe zaken willen we de komende tijd echt gaan uitzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl