NOS NieuwsAangepast

Rutte: deze week nog geen concept-regeerakkoord

De vier partijen die de komende dagen op landgoed De Zwaluwenberg onderhandelen over een nieuw kabinet, zullen belangrijke stappen zetten. Maar er zal deze week nog geen concept-regeerakkoord komen, zegt VVD-leider Rutte. "Dat kost echt meer tijd."

"Volgende week is er ook weer overleg, en ook daarna waarschijnlijk nog. Er is natuurlijk heel veel werk te doen." De onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan volgende week twee dagen naar Groningen.

Vandaag, morgen en vrijdag praten ze op het landgoed in de bossen ten zuiden van Hilversum. De twee informateurs, Remkes en Koolmees, hebben de partijleiders en hun secondanten uitgenodigd om op deze plek echt aan de onderhandelingen voor een nieuw kabinet te beginnen. Remkes zei vanmorgen dat hij "een aantal heel stevige inhoudelijk discussies" verwacht.

Drie weken geleden is de formatie van dit vierpartijen-kabinet begonnen. De afgelopen tijd waren er oriënterende gesprekken, ook om de onderlinge sfeer te verbeteren na maanden van spanningen en ruzies. De secondanten van de partijleiders hebben veel tijd besteed aan de voorbereiding van allerlei inhoudelijke dossiers. Zij hebben gekeken waar de grootste knelpunten liggen. Ook andere Kamerleden van de partijen hebben op hun terrein voorbereidend werk aangeleverd. Er ligt bijvoorbeeld een klimaatnotitie, waar geen enkele betrokkene nog iets over wil zeggen.

De Zwaluwenberg is in september al eens gebruikt om te kijken of er een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA kon komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl