Informateur Remkes om de tafel met VVD, D66 en CDA
NOS NieuwsAangepast

Formatie verder in Hilversum, druk om nu echt stappen te zetten

Informateur Remkes en de onderhandelaars van VVD, D66 en CDA bekijken in Hilversum of de drie partijen samen een kabinet kunnen vormen. Remkes, die vorige week werd aangesteld als informateur, voerde de afgelopen tijd al diverse gesprekken en hij heeft dit weekend uitgetrokken om "vanuit de inhoud te verkennen" of er een vruchtbare samenwerking mogelijk is tussen de drie.

Het is de bedoeling dat de hoofdrolspelers zich op het landgoed De Zwaluwenberg even onttrekken aan de Haagse 'kaasstolp'. Remkes erkende bij aankomst in Hilversum dat het de afgelopen dagen allemaal niet eenvoudiger is geworden. Hij doelde daarmee op het aftreden van de ministers Kaag en Bijleveld. Kaag vertrok donderdag en Bijleveld vrijdag. Achter de schermen maken de partijen elkaar harde verwijten over de manier waarop dat is gegaan. Remkes zei dat het goed is om in een ontspannen omgeving over de ontstane situatie en over de inhoud te praten.

Bekijk hier de reacties van de hoofdrolspelers bij aankomst:

Remkes: 'Het is de afgelopen dagen niet eenvoudiger geworden'

Aan het overleg doen behalve de partijleiders Rutte, Kaag en Hoekstra ook hun secondanten Hermans (VVD), Jetten (D66) en Heerma (CDA) mee. Ze blijven tot morgenmiddag in Hilversum.

Rutte, Kaag en Hoekstra zeiden alle drie dat er nu echt snel een kabinet moet komen. "Laten we hopen dat dit weekeind daaraan bijdraagt", zei Rutte. Hij hoopt dat er snel na het weekend een doorbraak komt.

Rutte: relatie met Kaag verbeterd

Rutte erkende dat hij minister Bijleveld niet heeft verteld dat haar collega Kaag zou opstappen, hoewel hij dat wel wist. "Drie kwartier of een uur voor de stemming belde Sigrid Kaag mij en vroeg me om het geheim te houden. Dat doe ik dan, want ik ga niet het vertrouwen doorbreken."

De VVD-voorman erkende ook dat er tussen Kaag en hem onlangs wel "even wat gedoe" is geweest (de D66-leider leverde begin vorige week in haar Schoo-lezing scherpe kritiek op Rutte). Maar volgens hem is de verhouding inmiddels "een heel stuk beter", hebben de twee de afgelopen tien dagen intensief samengewerkt en is dat heel prettig gegaan.

Kaag; 'Nieuwe ronde, nieuwe kansen'

Kaag zei dat er heel veel is gebeurd, en dat er nieuwe politieke realiteiten zijn. Maar volgens de D66-politica is er nu sprake van "nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Ze voegde eraan toe dat het demissionaire kabinet op zijn laatste benen loopt, dat ze nu naar de toekomst wil kijken en dat ze verantwoordelijkheid wil nemen.

Hoekstra: 'Gevoelens aan de kant'

Ook CDA'er Hoekstra had het over "een gevoel van verantwoordelijkheid". Ook hij zei dat er een heleboel is gebeurd. Volgens hem doet het opstappen van Kaag en Bijleveld "wat met de dynamiek in de partijen" maar vindt hij ook dat iedereen een beetje moet inschikken en dat de gevoelens aan de kant moeten.

Hoekstra is er naar eigen zeggen op gebrand om dit weekend stappen te kunnen zetten.

Het is inmiddels al meer dan een half jaar na de verkiezingen en door allerlei oorzaken zit er nog helemaal geen schot in de formatie. Tot echte onderhandelingen is het nog niet gekomen.

Intussen neemt van alle kanten de roep toe om nu echt snel een kabinet te vormen.

De opdracht van de Kamer aan Remkes is om zich te richten op een minderheidskabinet uit een combinatie van VVD, D66 en CDA. Binnen die opdracht is het dus ook mogelijk dat niet alle drie de partijen in het kabinet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl