Nieuwe informateurs aan het werk, eerste gesprek met Hoekstra (CDA)
De nieuwe informateurs, Remkes en Koolmees, gaan vandaag aan de slag. Ze voeren de hele dag gesprekken met VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Als eerste ontvingen ze Hoekstra (CDA). Hij zei na afloop dat alle betrokkenen bij de formatie de behoefte hebben om nu snelheid te maken. "We willen er niet nog eens eenzelfde periode aan vastplakken." De formatie begon op 18 maart, een dag na de verkiezingen en is inmiddels dus ruim een half jaar bezig.
Verder zei de CDA-leider dat het belangrijk is dat er een regeerakkoord op hoofdlijnen komt, waarin de partijen het eens worden over de grote onderwerpen. Dat zijn wat hem betreft onder meer stikstof, het klimaat, de bestuurscultuur en volkshuisvesting.
"Maar tegelijkertijd is het essentieel dat we tot afspraken komen die door iedereen ten volle te dragen zijn", zegt hij. "Ieder van de vier partijen moet thuis komen met het idee: daarom zat ik er ook bij."
De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met de aanstelling van Remkes en Koolmees als informateurs. Zij moeten samen gaan kijken of er met de vier partijen van de huidige coalitie een nieuw kabinet kan worden gevormd.
Vorige week was er, na ruim een half jaar, een doorbraak in de formatie en besloten VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat ze het toch weer met elkaar willen proberen.
Eerdere pogingen om een meerderheidskabinet te vormen mislukten door diverse blokkades van de verschillende partijen. Zo wilden VVD en CDA niet in een kabinet met twee linkse partijen, terwijl PvdA en GroenLinks elkaar niet wilden loslaten.
Geen doorstart
De vier partijen die nu gaan onderhandelen hebben de afgelopen dagen steeds benadrukt dat het niet een doorstart van het huidige kabinet zal worden, maar echt een nieuwe start. Ze zullen oplossingen moeten vinden voor urgente problemen, zoals het klimaat, de stikstofcrisis en het gebrek aan betaalbare woningen.
Ook zullen ze het vertrouwen moeten terugwinnen van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, die in veel gevallen nog steeds geen genoegdoening hebben gekregen.
Medisch-ethische onderwerpen vormen een groot meningsverschil tussen de vier. Met name D66 wil wat dat betreft stappen zetten, zoals een wet die het mogelijk maakt voor mensen die hun leven voltooid achten om euthanasie te krijgen. Vooral de ChristenUnie is daar tegen.