Informateurs Remkes en Koolmees begroeten D66-leider Kaag
NOS NieuwsAangepast

Positieve woorden na formatie-werkdiner, 'je voelt de energie'

Het eerste gezamenlijke overleg tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie is vanavond begonnen met een 'werkdiner'. De partijen stemden tijdens een etentje de agenda's op elkaar af en bespraken welke onderwerpen in welke volgorde aan bod komen.

De onderhandelaars van D66 en ChristenUnie kwamen daarvoor samen wandelend aan bij het Logement aan het Plein in Den Haag. "Het was goed en we gaan nu eindelijk aan de slag", zei ChristenUnie-leider Segers na afloop.

"We hebben een goede avond achter de rug qua sfeer en ambitie", zei CDA-leider Hoekstra. "We willen het zorgvuldig doen maar ook snelheid betrachten." Rutte zei dat het best nog spannend en ingewikkeld gaat worden, "maar je voelt de energie voor een volgende stap", zei hij.

Morgenochtend praten de partijen verder. De informateurs verwachten dat de tweede onderhandelaars van de partijen, Hermans (VVD), Jetten (D66), Heerma (CDA) en Schouten (ChristenUnie), een grote rol gaan spelen in de gesprekken vanwege de drukke agenda's van de fractieleiders.

Experiment

Eerder vandaag noemden de informateurs Remkes (VVD) en Koolmees (D66) de komende fase van de formatie een experiment. Anders dan bij eerdere formaties moet er nu echt een beknopt regeerakkoord komen met een minimum aan afspraken waar partijen elkaar aan willen houden.

Dat regeerakkoord wordt dan later door de nieuwe ministers uitgewerkt in een regeerprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl