AFP
NOS NieuwsAangepast

Wit-Russische atlete Timanovskaja geland in Warschau

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja is na een tussenstop in Oostenrijk aangekomen in Polen. Op beelden is te zien dat het toestel met haar aan boord, is geland op het vliegveld van de Poolse hoofdstad Warschau.

Eerder vandaag vloog Timanovskaja naar Wenen. Volgens de Oostenrijkse autoriteiten maakt ze het goed, hoewel ze moe is en zich zorgen maakt over wat haar te wachten staat.

Zoals verwacht vloog de 24-jarige sprintster al snel door naar Polen, dat haar een humanitair visum heeft gegeven. De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken tweette vanmorgen dat Timanovskaja onder bescherming staat van de Poolse diplomatieke dienst.

Aanvankelijk zou Timanovskaja overigens direct van Tokio naar Warschau vliegen, maar op het laatste moment zou ze om veiligheidsredenen een andere vlucht hebben genomen.

De aankomst van Timanovskaja in Wenen was live te zien:

Wit-Russische atlete geland in Wenen

Ook Oostenrijk had aangegeven de atlete te willen beschermen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het verwachtte dat Timanovskaja zou doorreizen naar Warschau, maar als ze toch in Oostenrijk asiel wilde aanvragen zou Wenen die aanvraag in behandeling nemen.

Kritiek

Timanovskaja, die voor Wit-Rusland uitkwam op de Olympische Spelen in Tokio, verbleef sinds maandag op de Poolse ambassade in de Japanse hoofdstad. Daar klopte ze aan voor hulp, nadat ze door de Wit-Russische autoriteiten plotseling was gesommeerd om de Olympische Spelen te verlaten.

Dat gebeurde nadat Timanovskaja op Instagram kritiek had geuit op haar coaches. Die zouden haar dwingen om mee te doen aan een estafetteonderdeel waarop ze geen wedstrijdervaring heeft.

Naar eigen zeggen werd ze daarna tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht, volgens haar hoofdcoach op "bevel van hogerhand". De atlete vreest dat ze in Wit-Rusland zal worden gestraft.

De kwestie rond Timanovskaja wordt internationaal met argusogen gevolgd. In het voorjaar was er een vergelijkbaar incident, waarbij de Wit-Russische journalist en activist Roman Protasevitsj betrokken was. Hij is oprichter van het oppositienieuwskanaal Nexta en had eerder openlijk kritiek geuit op het regime van president Loekasjenko.

Toen Protasevitsj in mei met zijn vriendin onderweg was van Griekenland naar Litouwen, werd hun vliegtuig omgeleid naar Minsk. Op de luchthaven van de Wit-Russische hoofdstad werden de twee opgepakt, wat internationaal tot grote verontwaardiging leidde.

Naar aanleiding van die arrestatie gingen in tientallen landen mensen de straat op om te demonstreren tegen Loekasjenko. In Wit-Rusland zelf wordt al veel langer gedemonstreerd tegen het regime van de president, die een jaar geleden op frauduleuze wijze de verkiezingen 'won'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl